Gnocchi av spelt i smørstekt salvie 2
Spelt er et urkorn, og urkorn er korn som menneskene har spist i veldig lang tid, uten at det har blitt endret eller utviklet så veldig mye. Urkorn har ofte mye næring og kan inneholde flere stoffer som er bra for oss. Urkorn-plantene er også ofte hardføre, som vil si at de tåler ulikt vær bedre, og flere mener at urkorn vil kunne tåle endret klima i fremtiden bedre enn andre og mer moderne korntyper. Mye av maten vi lager i dag som skal inneholde hvetemel kan lages med spelt eller annet urkorn.
Å lage gnocchi av spelt er like enkelt som å lage det med hvetemel, men blir en litt annen konsistens. Pass på å ha rikelig med mel, og ikke fall for fristelsen å la de koke alt for lenge.
Allergener: Egg, melk, gluten
DU TRENGER
- 500g poteter
- 1 egg
- 3 ss revet ost (tips: parmesan, noe norsk)
- 1 ss olje
- 300 g spelt (se an mengden litt)
- 1 ts salt
- en bunt fersk salvie
- 200 g smør
- noen skiver fenalår
FREMGANGSMÅTE
Skrell poteter og kok dem i lettsaltet vann. Når de er møre hell av vannet, la dem dampe litt, og kjøle seg ned så det er mulig å holde i dem. Ikke la dem bli altfor kalde.
Riv potetene på et rivjern, slik at du får en fin og luftig masse. Du kan også mose dem.
Bland inn eggeplommer, revet ost og salt. Bland alt sammen med hendene. Deigen vil være ganske løs i starten, så ha i litt og litt mer mel til du har fått en smidig deig.
Del deigen i fire, og rull ut til lange pølser. Når du har rullet ut deigen, så deler du de opp i mindre biter. Strø litt ekstra mel over bitene.
Stek salvien i smøret og noen skiver med fenalår. Skru ned til lav varme.
Kok opp en stor kjele med vann. Ha i salt og kok gnocchi til de flyter opp til toppen. Da er de ferdig kokt. Ikke kok for mange av gangen, da kan det hende at de går sammen. Fisk opp putene med en hullsleiv. Ha over i smørstekt savie og la ligge der mens du lager saus.
SAUS
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 4 dl melk (kan erstattes delvis med fløte for å oppnå en tykkere saus)
- 4 ss revet parmesan eller annen hvitost
- 1 ts salt
FREMGANGSMÅTE
Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk under omrøring, og la sausen koke i ca. 10 minutter.
Ha i parmesan eller annen ost og la den smelte. Smak til med salt eller øvrig krydder.
Server gnocchien med salviesmøret og fenalår på en sky av ostesaus.