Elise Helenes kaffeost

Kaffeost reni jasinski wright

"Når kuene kalvet, kokte de råmelken. Den ble til kjelost. Det syntes de var lystemat. De laget også ost. Om vinteren brukte de ost i kaffen, når de ikke hadde melk." Sitat fra boken Om sjøsamene av Anders Larsen.

Oppskrifta tilhører Elise Helene Solberg. Tekst og foto har vi fått fra boken Syv sorter – historier fra kjøkkenbenken produsert av Senter for nordlige folk i samarbeid med Reni Jasinski Wright.

– Det e ikke mange som orke å lage kaffeost no. Den e borte. Men eg bruke å lage, forteller Elise Helene Solberg fra Kåfjorddalen.

– Folk hadde mye tungt arbeid før i tia. Hvis det va tung jobb, så visste man at då blei det kaffeost. Kaffeosten va mektig. Fikk dem ost i kaffen, då kunne dem arbeide lenge igjen. På høsten va det travelt. Dem måtte få inn tørrhøyet før det blei regn, og då va det ikke alltid dem hadde ti´ å spise. Då va kaffeosten god å ha. Dem fleste bar høyet inn. Dem som hadde hest, kjørte med hest. Vi unge tråkka høy. Ja, alle mann va med. Fra største te´ minste.

Det e slutt på den tia no.

5 liter h-melk
1 ts osteløpe
litt salt

Eg bruke å ha litt lunka vann i kjelen før eg helle melka oppi. No skal vi varme opp melka så den får temperaturen te´ nysilt melk. Man hadde ikke temperaturmålar i gamle daga. Då brukte dem nysila melk, for den va passelig varm. Den e sånn 30-35 grader i dag.

Ette at vi har fådd riktig temperatur på melka, så legg vi en teskje osteløpe og litt salt oppi, og så røre vi godt. No ska den stå en halv time, men den ska ikke stå på den varme plata og den ska ikke røres i. Hvis man røre i den no, då sprenges den ikke.

Ette en halv time ska vi ta den opp. Då røre vi først massen sammen te´ en ball. Vi dele ballen i to, for vi ska lage to osta.

Ette at vi har tadd opp ostan så skal vi presse dem. Då legg vi dem i reine, våte kluta. Klutan må være våt ellers sitt dem fast i osten når den tørke.

No skal den stå i press i et døgn, på et sted det ikke e minusgrader. Hvis den frys no, så blir den vassen. Eg har nåen steina oinner vasken her som eg kan bruke å presse med. Sånn, det va det.

Når osten e ferdigpressa, må den tørke nåen daga ellers løyses den opp i kaffen. Eg bruke å tørke dem videre i kjøleskapet. Den må snus på ofte så den ikke sett seg fast. Den må ikke legges i plast, den må ligge i gassklut eller nåkka sånt. Då kan den holde lenge.

Flere oppskrifter