Dinkelmester Simons julekake
3 stk.
En klassisk julekake, med speltmel i stedet for siktet hvete. Er du en litt uerfaren baker kan det være lurt å bruke brødformer. Oppskriften blir nok til 3 små runde julekaker eller 2 i former.
1 kg finmalt speltmel
2 ½ dl melk
2 ½ dl vann
60 g gjær
150 g rosiner
130 g sukker
130 g smør
1 egg
10 g salt
5 g malt kanel
5 g malt kardemomme
3 g malt nellik
10 g vaniljesukker eller
frø fra 1 vaniljestang
- Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og krydder. Arbeid deigen til den er blank og smidig. Elt inn rosiner til slutt.
- Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor.
- Ta deigen på bakebordet og del i 2 eller 3. Rull sammen og elt dem til 2 store, runde boller, eller legg deigen i smurte former.
- Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 minutter.
- Pisk sammen egget og pensle kakene.
- Stek julekakene nederst i ovnen, 200 grader i 35 – 40 minutter.
- Avkjøles på rist.