Grateng med potet, rødbete og eple
4 pers
Et enkelt tilbehør til kjøtt eller kylling som også fungerer utmerket som en rett i seg selv med en god salat på siden. Har du osterester du ønsker å bli kvitt er de også høyst velkomne i forma!
Oppskrift: Malin Gimle Labråten
Allergener: melk
600 g potet
300 g rødbete
2 syrlige, faste epler
6 sjalottløk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2,5 dl kremfløte
0,5 dl tørr hvitvin litt fersk timian
smør eller olje til smøring av form
salt og pepper
gressløk
- Sett ovnen på 190 grader.
- Skjær poteter og rødbeter tynt (bruk en mandolin eller skarp kniv, målet er ca. 2–3 mm tykke skiver) og ha i to separate boller. Bland med litt olivenolje, salt og pepper.
- Stek sjalottløk, hvitløk og litt fersk timian i olivenolje til løken er myk og lett farget. Ha i hvitvin og kok på middels varme til den har redusert helt ned.
- Rør inn epleskivene og la surre i cirka ett minutt før du heller i fløten.
- Kok raskt opp, smak til med salt og pepper, og sett til side.
- Smør en ovnsform med smør eller olje.
- Legg lagvis halvparten av potet og rødbetskivene i forma. Hell over eplene og fløtesausen før du legger i resten av potetene og rødbetene.
- Avslutt med et lite dryss med salt og olivenolje før forma settes i ovnen.
- Stek i ca. 50 minutter eller til den er gylden og fin, og potetene og betene er myke når du stikker inn en liten kniv. Sett gjerne på litt grill på slutten for å få fin farge, men hold øye med den.
- Dryss gjerne litt fersk gressløk over før servering!