Grateng med potet, rødbete og eple

4 pers
Malin Gimle Labraten gratinert potet nr45

Et enkelt tilbehør til kjøtt eller kylling som også fungerer utmerket som en rett i seg selv med en god salat på siden. Har du osterester du ønsker å bli kvitt er de også høyst velkomne i forma!

Oppskrift: Malin Gimle Labråten

Allergener: melk

600 g potet
300 g rødbete
2 syrlige, faste epler
6 sjalottløk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2,5 dl kremfløte
0,5 dl tørr hvitvin litt fersk timian
smør eller olje til smøring av form
salt og pepper
gressløk

  • Sett ovnen på 190 grader.
  • Skjær poteter og rødbeter tynt (bruk en mandolin eller skarp kniv, målet er ca. 2–3 mm tykke skiver) og ha i to separate boller. Bland med litt olivenolje, salt og pepper.
  • Stek sjalottløk, hvitløk og litt fersk timian i olivenolje til løken er myk og lett farget. Ha i hvitvin og kok på middels varme til den har redusert helt ned.
  • Rør inn epleskivene og la surre i cirka ett minutt før du heller i fløten.
  • Kok raskt opp, smak til med salt og pepper, og sett til side.
  • Smør en ovnsform med smør eller olje.
  • Legg lagvis halvparten av potet og rødbetskivene i forma. Hell over eplene og fløtesausen før du legger i resten av potetene og rødbetene.
  • Avslutt med et lite dryss med salt og olivenolje før forma settes i ovnen.
  • Stek i ca. 50 minutter eller til den er gylden og fin, og potetene og betene er myke når du stikker inn en liten kniv. Sett gjerne på litt grill på slutten for å få fin farge, men hold øye med den.
  • Dryss gjerne litt fersk gressløk over før servering!

Flere oppskrifter