Borscht på fermenterte gulbeter og fennikel

4 pers
BORSCHT FERMENTERTE BETER REN MAT NR 41 1090

Borscht er en russisk suppe som tradisjonelt ble laget på fermenterte beter. Fermenteringen syrner grønnsakene lett slik at de blir enklere for kroppen å bryte ned og næringsstoffene kan tas opp. Fargen på suppen kan varieres etter hvilken farge man velger på betene.

2 fennikel
4 store gule beter
2 fedd hvitløk
4 sjalottløk
2 ss fersk gurkemeie
2 ss fersk ingefær
2 ss fennikelfrø
1-2 ts sitronskall
4 dl eplesider
1 ss honning
2 ss havsalt
4 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft
usaltet smør

FERMENTERTE FENNIKEL OG BETER

Skjær fennikel og to gulbeter i skiver på 0,5 cm og ha dem på et glass. Dekk dette med kokt avkjølt vann med salt. På en liter vann bruker du 30 g salt / 2 ss havsalt. Pass på å gjøre fermenteringen lufttett og la stå 7-10 dager før bruk.

SUPPEN

  • Rist fennikelfrø i en tørr panne og mal de så opp.
  • Skjær til 2 gulbeter og sjalottløk i tynne skiver.
  • Varme smør og olje i en kasserolle før du har i fennikelfrø, ingefær, sjalottløk og gulbeter og stek på lav varme i ti minutter.
  • Ha i hvitløk, raspet gurkemeie og den fermenterte fennikelen/beten.
  • Stek på lav varme i 15 minutter til grønnsakene har endret tekstur og begynt å mykne.
  • Ha i kraften, eplejuice, honning og la småkoke i 5 min til alt er mørt.
  • La suppen kjølne litt før du mixer alt til en puré i en blender, spe den ut med fermenteringsvæsken til ønsket konsistens og smak til med salt.
  • Server med fennikelgress, skivede polkabeter og evt. spekemat. Vi har valgt fennikelpølse fra Ask.

Flere oppskrifter