Borscht på fermenterte gulbeter og fennikel
Borscht er en russisk suppe som tradisjonelt ble laget på fermenterte beter. Fermenteringen syrner grønnsakene lett slik at de blir enklere for kroppen å bryte ned og næringsstoffene kan tas opp. Fargen på suppen kan varieres etter hvilken farge man velger på betene.
2 fennikel
4 store gule beter
2 fedd hvitløk
4 sjalottløk
2 ss fersk gurkemeie
2 ss fersk ingefær
2 ss fennikelfrø
1-2 ts sitronskall
4 dl eplesider
1 ss honning
2 ss havsalt
4 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft
usaltet smør
FERMENTERTE FENNIKEL OG BETER
Skjær fennikel og to gulbeter i skiver på 0,5 cm og ha dem på et glass. Dekk dette med kokt avkjølt vann med salt. På en liter vann bruker du 30 g salt / 2 ss havsalt. Pass på å gjøre fermenteringen lufttett og la stå 7-10 dager før bruk.
SUPPEN
- Rist fennikelfrø i en tørr panne og mal de så opp.
- Skjær til 2 gulbeter og sjalottløk i tynne skiver.
- Varme smør og olje i en kasserolle før du har i fennikelfrø, ingefær, sjalottløk og gulbeter og stek på lav varme i ti minutter.
- Ha i hvitløk, raspet gurkemeie og den fermenterte fennikelen/beten.
- Stek på lav varme i 15 minutter til grønnsakene har endret tekstur og begynt å mykne.
- Ha i kraften, eplejuice, honning og la småkoke i 5 min til alt er mørt.
- La suppen kjølne litt før du mixer alt til en puré i en blender, spe den ut med fermenteringsvæsken til ønsket konsistens og smak til med salt.
- Server med fennikelgress, skivede polkabeter og evt. spekemat. Vi har valgt fennikelpølse fra Ask.