Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
FOTO Andreas Bastian Nordberg XT16651
Reportasjer

Værbitt oase

– I et land som Norge, fylt med små jordflekker og gamle småbruk, er scenen satt for å være selvforsynt med alt det som været tillater oss å dyrke selv. Og som vi har erfart her i Lofoten, nord for Polarsirkelen, er det en betydelig del av vårt kosthold, forteller Lisa Pliassova og Parsa Massahi fra markedshagen Polarhagen på Vestvågøy.

REN MAT 40 140 fersken BREDDE
Reportasjer

Sommerutgaven: Dyrk bedre!

Å produsere og spise mer lokal frukt og grønt er bra for både helsa og miljøet. Det øker selvforsyningen og sørger for spredt matproduksjon og sysselsetting i distriktene. Hvorfor gjør vi da det motsatte, og hva kan vi gjøre for å snu trenden, spør vi i sommerutgaven av Ren Mat.

Mario alvarez unsplash
Reportasjer

Fra linje til sirkel

«Waste is a design flaw» sies det i kretser som stadig vokser utover zero waste-bevegelsen. Samme prinsipp finner vi i naturen hvor alt er sirkulært – det finnes ikke avfall. Ligger løsningen på verdens utfordringer i vårt opprinnelige system?

Morsarven 1 Fem Generasjoner Kvinner
Reportasjer

Morsarven

Hvert år, når gresset har vokst seg langt og grønt, er det tid for hesjing. Da kommer hesjedronningene. I 70 år har mødre og døtre hesjet på gården i Arna.

REN MAT NR 39 FORSIDE NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Håp: Grobunn for en ny klimadebatt

Hva bør vi egentlig snakke om når vi snakker om klimakrisen? Vårutgaven av Ren Mat tar til orde for en klimadebatt som ser på det store bildet, og hvordan vi kan dyrke og spise verden bedre.

KLOVER harris vo tv 9 Em BJ1uk unsplash
Reportasjer

Hva bør klimadebatten handle om?

Bidrar klimaplanens ensidige fokus på klimagassutslipp til at vi mister det store bildet og med det gode løsninger? For er egentlig klimagassutslipp en god indikator på et bærekraftig landbruk?

Mycelium Alison Harrington CC BY SA
Reportasjer

Vi ser ikke karbonlagringen for bare trær

Artsmangfold og gammel skog kan være en nøkkel til god karbonfangst og lagring. Regjeringens klimaplan tar ikke hensyn til soppens sentrale rolle i karbonlagringen og nevner ikke soppen med ett ord. Planen de har laget truer artsmangfoldet og det sentrale mikrosamfunnet under jorden.

Timothy l brock WJ5mej6m Wi4 unsplash 2
Reportasjer

Hvorfor er chili så sterkt?

Om frø, sopp, hvite flekker på kunnskapskartet og en uventet vending i chiliens reise.

Anders Horthe Jo Straube Brokkoli
Reportasjer

Økohåp for framtida

– Hjertet mitt banker hardest for økologien, sier Anders Hørthe, volumprodusent av grønnsaker. Likevel tør han ikke å legge om hele produksjonen til økologisk, til det er markedet for uforutsigbart.

Annie spratt J Lp Dkdcuce I unsplash
Reportasjer

Fra folkemedisin til high cuisine

Er praktisk kunnskap utilgjengelig? En millennials omvei via Facebook-grupper, bøker og tradisjonelle reindriftssamer for å spørre naboen om harerug.

Nils Andres foto Hallvar Bugge Johnsen
Reportasjer

Rein tilværelse

Reindrifta blir sett på som en av Norges tøffeste jobber. Man lever med reinen og for reinen, og store deler av året tilbringes ute på fjellet, uten dekning eller kontakt med omverdenen. For samiske folk er natur, kultur og livssyn fortsatt knyttet tett sammen. Vi har møtt tre sørsamiske familier i Nordland.

Roros Rein Ren Mat Anki Grothe 2020 45cm 300dpi 14
Reportasjer

Viddeliv

Reinsdyrene kom inn over landskapet da isen forsvant, og hvor lenge samene har vært der med dem er vanskelig å tidfeste. Fortiden og lokalkunnskapen lever i dag igjennom Eva Nordfjell og familien. For ti år siden valgte de å dele den tradisjonelle samiske matkulturen med resten av landet, og i dag leverer Røros Rein ferskt kjøtt, og tilbereder flere produkter hjemme på låven.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik.

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Adjø solidaritet?

Nedlagte kornlagre og krig i Europas kornkammer, hvordan står det egentlig til med Norges selvforsyning? Solidaritet rundt matproduksjon har ikke vært viktigere siden andre verdens krig. Hvordan fø den norske befolkningen, samtidig som vi ikke hindrer andre land i å gjøre det samme? Ren Mat har tatt en prat med folk som generalløytnanten i Norge og bønder som jobber for matproduksjon på norske ressurser. Du finner også solidariske oppskrifter, dyrketips og grønne råd. God lesning!

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr44 forside