Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Humle 4 Agurkurt Foto Emma Gerritsen Crop
Reportasjer

Humle på vift

Du ser den snart, på jakt etter næring etter vinterdvalen. Hun styrer mot pollen fra gåsungene. Blomsterstøvet bærer hun med seg på beina som hun pollinerer andre seljetrær med på sin ferd. Dronningen er mager, hun trenger mat – nå.

448 A6969
Reportasjer

Bier i byen

Akkompagnert av sirener, trafikklys og bilhorn spilles det en summende symfoni i parker og fortauskanter i byen. Det er lyden av et landlig husdyr, honningbien, som de seneste årene har trukket innenfor bygrensene.

Erik Brinkhof Bier
Reportasjer

Biene bestemmer

Agurkurtens blå hjerter tømmes for nektar, små lommer på spinkle bein fylles med pollen. Så flyr de hjem til stedet de har bygget for seg og sine 40 000 søstre. Elleve fargerike kuber står i hagen til Eric Brinkhof. I hver av dem bor et folk, med sin dronning.

hosttakkefesten
Reportasjer

Høsttakkefesten

Langbordet er dekket. Gresskarene er høsteklare, noen har blitt til en stor suppe til de besøkende på Kirkerud andelsgård. Det er høsttakkefest, andelshavere har kommet for å dele markens grøde med naboer, venner og bekjente.

Pultost Helen
Reportasjer

Eksklusiv pultost

Pultosten er kan hende for spesielt interesserte, men feinschmeckere verdsetter den så høyt at den er på Slow Foods liste over verdenskjente, spesielle råvarer. Nå vil noen beskytte osten her i landet også.

Villsau på Hovden
Reportasjer

Logisk kjøtt

Ser vi på beitedyr som en romantisk etterlevning fra et gammelt jordbruk? Det lyder både logisk og lurt å satse på disse dyrene som omdanner gress, lyng og tare, kvist, urter og blomster til mat for oss mennesker, samtidig som de rydder i norsk natur. Men det er kanskje ikke så enkelt?

Håøya
Reportasjer

Geitøya i Oslofjorden

Det er sommer, og rundt omkring på øya går geiter og tygger ned kratt og busker. De rydder for kommunen. For familien Haugen er geitene blitt et levebrød. Melken fra dem blir til ost, type fransk chèvre, som serveres på noen av landets beste restauranter.

Swärd
Reportasjer

Banken på Hadeland

Hos familien Swärd dyrker de gamle potetsorter som er gått i glemmeboken, eller som egentlig aldri har eksistert. I hvert fall ikke registrert. Dette gjør de mest for moro skyld, gamle kornsorter er lidenskapen.

Ku Wwoof
Reportasjer

Jobbe for føa

Å gi bønder en gratis håndsrekning blir stadig mer populært. En forutsetning for å kunne wwoofe er at du er over 18 år, men ellers er folk i alle aldre velkomne.

Indre Oslo Matforedling
Reportasjer

Hel gris i bakgården

De velger sine purker med omhu og bearbeider alle stykningsdelene med omtanke. Både Magnus Thorvik og Timon Botez er over normalt opptatt av råvare og smak.

Villsau Copy
Reportasjer

Vill og vakker

Den 6000 år gamle norske villsauen preger lyngheiene på Frøya som antakelig er Norges største villsaukommune med en bestand på over 3000 dyr.

Sjusteinsovn
Reportasjer

Steinkoking​

Den mest grunnleggende måten å tilberede mat på er varmebehandling med åpen ild. Å kunne mestre ilden har sine fordeler.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

De små ting

I høstutgaven av Ren Mat ser vi på de små ting – fra jordmikrober til krekling og småbrukere som satser nært. Vi møter Barbro Raen Thomassen i kjøkkenhagen, snakker om økologi med Tor Jacob Solberg og blir med inn i minihus. Kanskje er det nettopp i detaljene vi finner de store svarene?

Kjøp Ren Mat

Skjermbilde 2025 08 27 kl 21 59 48