Reportasjer

Hva skal hunden spise?

Markedet for sunnere mat til beste for helse, miljø og etikk tar av, men glemmer vi menneskets beste venn? Hvorfor gir nesten alle sine firbente venner bare prosessert ferdigmat?
Hva skal hunden spise hjemmelaget hundemat REN MAT
Valpen koser seg med tørket gjedde.

Hundens opphav stammer fra ulven, så genetisk er hunden et rovdyr. Rovdyr spiser kjøtt. Hvis hunden selv kunne velge, ville førstevalget være det samme som forfedrenes; magesekk, innvoller og kjøtt fra byttedyr. Rå mat, rik på nødvendige næringsstoffer. Men slik mat er det de færreste hunder som får.

– Det er veterinærer som mest etterspør råfôr, sier Roy Storli, daglig leder i Vom og Hundemat. – De mener mat uten tilsetningsstoffer som består av rent kjøtt er bedre for dyrene enn kostbare spesialprodukter, det såkalte veterinærfôret. Mange kunder har også etterspurt økologisk råfôr til hund, og vi tok det som en spennende utfordring. Nå er etterspørselen større enn produksjonen. Trykket er størst i de store byene og Oslo vest, men det er antakelig bare et tidsspørsmål før slikt fôr blir attraktivt på landsbasis, mener Storli. – Siden vi stadig blir mer opptatt av kosthold og næringsstoffer i maten, er det naturlig at dette også videreføres til å gjelde dyrene våre. Råvaretilgangen er den største utfordringen, sier han. – Slakteriene har ikke et eget system som skiller ut de økologiske plussproduktene som vi benytter i hund- og kattefôr, dermed klarer vi bare å skaffe små partier fra ulike leverandører, noe som høyner prisen.

Visste du at hunder produserer C-vitaminer selv og at katter dør hvis de ikke får kjøtt?

Foreløpig lager de to varianter med plussprodukter fra økologisk kalkun fra Homlagarden, og kylling fra Stangekylling. Råvarene er kvernet, frosset og selges som sammenpressede boller. – Kundene foretrekker det enkelt og raskt å tilberede, derfor har vi laget det slik, framfor å selge det som ubehandlet kjøttdeig, forklarer Storli. Utsalgsprisen er høy, omtrent 60 kroner for en 560 grams pose. – Prisene vil jevne seg ut når volumet blir større, mener Storli, som ikke tør spå når slakteriene vil ta kostnaden å bygge om og skaffe egne skillelinjer for økologiske produkter.

VI RINGER Magne Brevik, fagsjef for råvareproduktutvikling hos Nortura, som har arbeidet for å utvikle egen skillelinje hos Nortura Tønsberg. Anlegget i Tønsberg er nettopp blitt Debio-godkjent. I Tønsberg vil de kunne ta ut innmat fra svin. – Vi forstår godt utfordringene til hundematprodusentene, men det er en større utfordring å skille ut den økologiske innmaten enn stykningsdelene på dyret. Det er krav om at innmaten skal følge dyret side om side etter at den er tatt ut, og det er ikke enkelt å gjennomføre i praksis, sier Brevik.

VETERINÆR Trude Hegle i Rakkestad har drevet med hundeoppdrett i 20 år, og har lang fartstid som veterinær for både små og store dyr. – Siden hunden er et rovdyr og en naturlig kjøtteter er kjøttbasert, rått fôr til hund er det beste, sier hun. – Hele fordøyelsessystemet er tilpasset dette. Salt, gluten, korn og lignende er ikke normale næringskilder for et rovdyr. Noen hunder kan spise dette uten problemer, andre kan reagere på slike produkter. Kommersielt tørrfôr har mye fyllstoffer som hunder ikke kan ta opp. Vi ser stor forskjell på avføring hos de som får rått kjøtt og de som spiser tørrfôr, sier hun.

– Ble hundene eldre før tørrfôret kom på markedet?

– Det er så vidt jeg vet ikke gjennomført noen vitenskapelige studier på livslengden til hund i relasjon til hva de spiser, men inntrykket mitt er at de levde lenger før da de spiste matrester og kjøtt, sier Hegle. Hun legger til at hunder ikke skal ha druer, rosiner, sjokolade, for mye løk eller produkter som inneholder xylitol.

– Vi har hørt at hunder graver ned bein for at de skal få i seg gode bakterier fra melkesyregjæringsprosessen?

– Jeg har ingen kunnskaper om at dette gir bedre fordøyelse, men å grave ned mat er i hvert fall en del av rovdyrets naturlige atferd. De gjemmer mat til dårligere tider, sier Hegle. Hun anbefaler å gi rå margbein til hund.

– Hva med å gi bein som vi har kokt kraft på?

– Det anbefales ikke å gi bein som er kokt eller varmebehandlet, da beinet endrer struktur og faren er stor for at hunden får i seg skarpe beinsplinter som kan skade tarmvegger og endetarm.

– Hva er ditt syn på økologisk mat til våre firbente bestevenner, er det jåleri eller har det noe for seg?

– Siden økologisk råfôr utelukkende kommer fra produkter som er produsert uten sprøytemidler og tilsetningsstoffer, er dette like bra for de firbente som for oss. Ernæringsmessig kjenner jeg ikke til om det er noen forskjell, sier hun.

HUNDEMATPRODUSENTEN viser til at pellets vil ha forringet næringskvalitet på grunn av trykk-og varmeprosesser det har gjennomgått, mens rått, innfrosset kjøtt bevarer næringsstoffer best. Han sier det er sannsynlig at matallergier hos hund først og fremst skyldes tilsettingsstoffer i maten, ikke selve råvarene.

– Inntil for fem år siden merket vi stor skepsis til råfôring når vi snakket med sluttbruker på messer og i zoo-bransjen. Folk er opplært til å tro at gir de tørrfôr, er de sikret at hunden får i seg alt den trenger, sier Storli. – Men den beste næringen for en hund kommer ikke fra ris, korn, mais eller fargestoffer, men fra kjøtt.

Nå hører Storli stadig oftere at hundefolk spør hverandre om de bruker tørrfôr eller om de råfôrer. – Det er i ferd med å bli akseptert, og det er jo logisk siden råfôring er best for alle rovdyr. Hundens fysikk bygges opp av det de spiser hver dag. Det tar omtrent to uker fra du legger om til råfôring før resultatene merkes, både fysisk og psykisk, sier Storli.

– Stadig flere jegere gir tørrfôr hele året og råfôr under jakta, men den beste effekten ville de antagelig hatt om de droppet tørrfôret. Det kan dog være praktisk å ikke venne hunden helt av med tørrfôr, siden det er enklere å frakte med på reiser med hund. Det er enkelt å venne hundemagen fra tørrfôr til råfôring, men den trenger lenger tid til å tilpasse seg den motsatte veien. Gir man 70–80 prosent rått og resten tørrfôr gjennom året, går det fint med en uke eller to på bare tørt fôr, sier Storli.

FYSIOLOGISK er hunden tilpasset et kosthold bestående av animalsk fett og protein. Hunden har store hjørnetenner og spisse jeksler for å klare å kutte store kjøttbiter og knuse bein. Karbohydrater fra korn, inkludert mais og ris, bør de med fordel unngå. Hunden har ikke amylase i spyttet. Amylase bryter ned karbohydratene i maten til mindre molekyler. Dyr som er tilpasset vegetarisk kost, som storvilt og storfe, har amylase i spyttet, så nedbrytning av karbohydrater starter tidlig. Likevel er særlig bær, men også frukt, gode næringskilder, selv om de er karbohydratrike. Dette, sammen med diverse urter, finnes i magesekkene til planteeterne de forsynte seg av, og de mest seriøse tørrforprodusentene inneholder som regel bær og noe frukt.

Hunden utnytter fett som energikilde svært godt og er tilpasset en proteinrik diett. Likevel er det meste av hundefôr på markedet i dag basert på korn, ris og mais som er svært rikt på karbohydrater i form av stivelse og fiber.
Sjekk på baksiden av fôrsekkene hva hundematen du bruker inneholder. Da vil du se at mange inneholder mer korn, ris og mais enn kjøtt. Hunder kan godt spise fisk, også rå. Tørrfisk skal de bare ha i moderate mengder.
Nyttige nettsider om hund og helse: skienhundeskole.no vomoghundemat.no



Flere artikler