Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
REN MAT LOK NADIN MARTINUZZI 40 260
Intervjuer

Hvordan kan vi bidra til mer norsk økomat?

Matsikkerhet, landbruk over hele landet, økt verdiskapning og et bærekraftig landbruk. De overordnede målene i landbrukspolitikken er klare, men er det noe vi forbrukere kan gjøre for å hjelpe bonden og bidra til at vi når dem?

Psykologitilunnsetning 2
Meninger

Psykologi til unnsetning

Drømmen om at psykologi kan vekke menneskeheten til live i miljø- og klimasaken er nok mest en grønn drøm. Men i samspann med politikk kan den like fullt utgjøre en viktig forskjell.

ONSI GARD FOTO LOTTE SHEPHARD329
Intervjuer

Epler dyrket på sunn fornuft

Telemark er rik på varme dager med mye sol; et optimalt klima for søte og smakfulle epler. Her finner vi Jønsi Gård, hvor høsten er lang og eplesortene mange. I år feirer gården 30 år som økologisk og biodynamisk. Aller mest ønsker bonde Olav Jønsi seg masse besøk for å vise fram mangfold på naturens vis.

Markus staende Foto Birgitta Eva Hollander
Meninger

En tallerken anti-pandemi, takk!

Om vi skal høre på forskerne som vet mest om pandemier, burde også måltidene bestå av mer mat som ikke bidrar til rovdrift på naturen og tap av biologisk mangfold. Og om flere måltider må være anti-pandemiske, må de kanskje også være økologiske?

SKISSE3
Reportasjer

Sirkulær dyrking i midnattssol

Hvordan dyrke økologiske grønnsaker på et sted med en gjennomsnittstemperatur på ni grader i juli og midnattssol som får grønnsaker til å gå i blomst? Og hvordan kan arkitektur snakke samme språk som grønnsaker og være en del av en uendelig syklus?

Etikett
Råvarer

Tre tegn som splitter en hel bransje

Svoveldioksid (SO2) dannes naturlig i små mengder under vinproduksjon, men er det greit å tilsette ekstra og fortsatt kalle produktet naturvin? De tre små bokstavene skaper indre splid i naturvinbransjen.

Strandkvann
Råvarer

Den glemte grønnsaken

Kvann finnes i store deler av landet, og er rene vidunderveksten både som medisinplante og til matauk. Lær om hvordan denne nytteplanten har blitt brukt i samisk kultur, og hvordan den kan benyttes i dag.

Solhatt Froproduksjon 6
Reportasjer

Alltid beredt

Alle som har gått seg bort i en frøkatalog vet at det finnes et stort mangfold av sorter som vi ikke ser snurten av i en vanlig matbutikk. Hva med runde, gule agurker? Meterlange bønner, hvite gresskar og mais i alle regnbuens farger? Istedenfor å gå under radaren, kan de være heltene i fortellingen om verdens matsikkerhet?

Sander nordstuen gulrot
Reportasjer

Dyrk bedre, ikke større

På bare ti år forsvant halvparten av alle grønnsaksprodusentene i Norge. I dag sliter sektoren med høy risiko og lav rekruttering. Er stordriftsfordelene oppbrukt? Og hva med smådriftsfordeler – hvorfor snakker vi ikke mer om dem?

Arlig Luftlok med dekke av ull og tang
Dyrk selv

Den naturnære hagen

Kretsløp, etterlikning og samarbeid er grunnleggende hvis du vil dyrke hagen din så økologisk bærekraftig du kan. Bare slik kan alle som kommer etter deg også få glede av å dyrke mat på den samme lille biten av planeten.

BIOTEST BILDE A foto Ulf Nilsson Fritidsodlingens Riksorganisation 2 jpg
Reportasjer

Giftig gjødsel?

Dette er historien om hvordan svært potente kjemisk-syntetiske sprøytemidler, brukt på konvensjonelle åkre i Europa ble ingrediens i økologisk plantenæring solgt i norske butikker – og hvordan det gikk til at en forbruker måtte gå i bresjen for å få de giftige produktene fjernet fra butikkhyllene.

FOTO Andreas Bastian Nordberg XT16651
Reportasjer

Værbitt oase

– I et land som Norge, fylt med små jordflekker og gamle småbruk, er scenen satt for å være selvforsynt med alt det som været tillater oss å dyrke selv. Og som vi har erfart her i Lofoten, nord for Polarsirkelen, er det en betydelig del av vårt kosthold, forteller Lisa Pliassova og Parsa Massahi fra markedshagen Polarhagen på Vestvågøy.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56