Å kunne dyrke under åpen himmel med rake i hånden, fremfor et ratt, var noe av grunnen til at Lisa og Parsa begynte å dyrke etter markedshagemodellen. I tillegg til å utfordre dem som bønder og mennesker. – Å drive en markedshage krever kunnskap, organiseringsevne, effektivitet, vilje og selvdisiplin. Dette er ikke kvaliteter som vi mestrer, men kvaliteter som vi ønsker å forbedre i oss selv, forteller Parsa.
– Hagen tillater full kontakt mellom jord, planter, dyr og mennesker og salgskanalene gir oss muligheter for å skape gode bånd mellom produsent og forbruker. Mange av våre kunder er nå blitt vennene våre, dette gjelder både privatfolk og dyktige, profesjonelle kokker, sier Lisa.
Det forlenger sesongen, utnytter marginale jordlapper, maksimerer utbyttet i avlingen og tar hensyn til jordsmonn og biomangfold.
Å vite hvem som har dyrket maten, gir maten og opplevelsen en større merverdi enn anonyme matvarer: – Folk sender oss bilder av middagen laget med grønnsaker og urter fra oss, og kjøkkensjefer klapper i hendene når vi banker på døren. Det gir helt fantastisk drivkraft å være innsvøpt i all den kjærligheten, og vi er evig takknemlige for måten vi er blitt tatt imot på. Vi gleder oss til å kunne dyrke enda mer på vårt nye jordstykke og bidra mer til vårt lokalsamfunn, forteller Lisa.
– Vi håper kundene våre handler av oss først og fremst på grunn av kvaliteten på maten vi dyrker og på grunn av måten vi dyrker den på. Utover det føler mange folk seg distansert fra maten de kjøper, og den beste måten å redusere distansen er å kjenne ansiktet til den som produserer maten din. Gården vår er et åpent sted hvor voksne og barn er velkomne til å få et innblikk i hvor maten kommer fra, sier hun.
DET ER LETT å romantisere det at noen velger å dyrke med greip og kompost som verktøy. Imidlertid er det å dyrke smått etter markedshageprinsipper et kløktig valg. Det forlenger sesongen, utnytter marginale jordlapper, maksimerer utbyttet i avlingen og tar hensyn til jordsmonn og biomangfold.
Den biointensive metoden som brukes i markedshager går hånd i hånd med økologiske og regenerative prinsipper.
– Vi er overbevist om at markedshager har en enorm rolle å spille når det kommer til å produsere grønnsaker, urter, bær og frukt av høyeste kvalitet. Når ting skal fraktes langveisfra før det når oss i butikken, fokuseres det mer på at maten tåler transport og ser presentabel ut. Når vi produserer maten vår lokalt kan vi fokusere på den viktigste kvaliteten ved maten vår; smak og næringsinnhold, forteller Lisa.
Parsa legger til: – Den biointensive metoden som brukes i markedshager går hånd i hånd med økologiske og regenerative prinsipper. Den er utviklet med tanke på å kunne høste enorme mengder kalorier fra små jordstykker, samtidig som matjorden holdes intakt og berikes med organisk materiale.
Gården vår er et åpent sted hvor voksne og barn er velkomne til å få et innblikk i hvor maten kommer fra.
STORT SETT ER det bare utfordringer ved å dyrke så langt nord, til og med et godt stykke nord for Polarsirkelen, sier Parsa. – Det krever kreativitet og vilje. Men det er utrolig spennende. Vi føler oss som oppdagelsesreisende i naturens store skole. Det gjelder å finne ut av hva som trives i våre omgivelser, å utnytte og skape fordelaktige mikroklima. Vi eksperimenterer med dyrking under glass, under plast og i lave tuneller. Vi tester dyrking opp langs solvegger og med å skape en levende levegg, sier han.
– Naturen er kompleks, ikke komplisert. Den økologiske tilnærmingen til jordbruk anerkjenner dette, fremfor den inngrodde menneskelige arrogansen vi finner igjen i det petrokjemiske landbruket. Vi dyrker etter permakulturelle og regenerative prinsipper og ser på naturen som en læremester vi ikke kan dominere.
FOR POLARHAGEN handler det om å tørre å prøve og feile, ta lærdommen det gir og deretter prøve igjen. – Det tar lang tid å bli erfaren innenfor gartneryrket og det er en uuttømmelig studie. Vi er i gang med å utvikle et utrolig innovativt dyrkingssystem. Det kan oppvarmes passivt og kan stå imot det ekstreme været, som er en selvfølge her i Lofoten, men som kanskje resten av landet må bli mer vant med. Vi trenger investorer til dette, så hvis noen er interessert i å være med på en pionerreise, ta kontakt, avslutter Parsa. Polarhagen holder for tiden kurs, og fokus er på å spre kunnskap om dyrking. Målet er å gjøre Lofoten til en oase fylt av kjøkkenhager.