Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Kjersti Skar Staarvik
Meninger

Knute på ulltråden

Vi må slutte å late som. Grønn vekst er keiserens nye klær. Det er også EUs nye miljømerking (PEF). Det vi trenger er «nedvekst»; reduksjon i forbruk, mer gjenbruk, og fremfor alt må vi gjenopprette koblingen mellom landbruk og tekstil.

Enfremtidutenull David Stenmarck
Meninger

En fremtid uten ull?

Det har blitt rabalder. Muligens fordi vi tidligere har snakket for hoderistende, døve ører tok vi skikkelig i: Vi dro bunadskortet.

LITE BILDE2 Monica Hellmann DGV
Intervjuer

Verkstedmesteren

Da Monica Hellmann fikk cøliaki og ble kjent med butikkenes triste utvalg av glutenfrie produkter, bestemte hun seg for å utvikle sine egne, økologiske melblandinger. Nå har det også blitt bok fra hennes glutenfrie kjøkken.

Kjersti Skar Staarvi foto Nadin Martinuzzi
Meninger

‒ Det kan være ubehagelig. Men vi må tørre å snakke om det.

‒ Det kan være ubehagelig når fagpersoner retter pekefingeren mot kunnskap om sprøytemidler som taler for omlegging av landbruket, både på myndighetsnivå og for den enkelte bonde. Men nettopp derfor er det viktig at vi har «varslere» som gjør nettopp dette, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik.

SKITTEN NITTEN GRONNSAKER OKOLOGISK NORGE REN MAT
Råvarer

Skitten Nitten – listen over mat med mest sprøytemidler

70 prosent av frukt og nesten halvparten av grønnsaker i norske butikkhyller inneholder rester av sprøytemidler. Vi har studert Mattilsynets overvåkning av sprøytemiddelrester og laget den første norske versjonen av Dirty Dozen: Skitten Nitten. Et verktøy for å unngå frukt, bær og grønnsaker med mye sprøytemiddelrester.

PROBIOTISKE SUPPER NADIN MARTINUZZI REN MAT NR 41
Råvarer

Probiotiske supper

Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.

Dod bie sproytemidler pixabay
Meninger

Hvem har ansvaret for bienes død?

Matprodusenter og myndigheter har ansvaret for å sikre at plantevernmidler ikke skader bier, men også vi som forbrukere kan påvirke bienes skjebne gjennom valg av mat og politikere.

Tractor spraying pesticides IMG 5235
Meninger

Sprøytemidler: Helt trygge i dag, forbudte i morgen?

Om sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.

Markus Hustad Okologisk Norge Foto Marit Lundby
Meninger

Når naturen stilnes

At neonikotinoider snart skal forbys er en seier for David i kampen mot Goliat. Men fortsatt er det en rekke stoffer som er skadelige i bruk, skriver daglig leder i Økologisk Norge Markus Hustad.

Ddt is good for me
Reportasjer

Insektmidlenes historie

Insektmidler har blitt sett på som redningen i alt fra landbruk til husdyrhold og hjemmeprodukter til kjæredyr. Men ikke alle var like trygge som først antatt, og mange har siden blitt forbudt. Spørsmålet er om vi kan oppdage eventuelle skadevirkninger før de blir brukt i store kvanta over hele verden.

DELAAS GARD
Intervjuer

Hva gjør økobønder istedenfor å sprøyte?

Vi har spurt tre i åkeren som dyrker økologisk om hvordan de jobber proaktivt. Forebygging, valg av egnede sorter og å skape selvgående økosystemer med et rikt biologisk mangfold er fellesnevnere.

REN MAT 41 SPROYTEMIDLER PAERE NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Det store eksperimentet

Hva er helseeffekten av kjemisk-syntetiske sprøytemiddelrester i mat? Og hvordan dyrke mat uten – eller med minst mulig bruk av slike midler? Vi spurte en ernæringsforsker, en jordbruksforsker og tre bønder.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56