Bokomtaler

Barnas aller beste kokebok

Barnas aller beste kokebok

Erik Røed | Forlaget press

Barna er fremtidens bønder, gartnere og kokker. Det er også de som skal overta et skakkjørt matsystem hvor mye av maten vi spiser er ultraprosessert til det ugjenkjennelige, og hvor avstanden fra jord til bord er lengre enn noen gang. Men dette går det an å gjøre noe med, også på mikronivå. Slipper vi barna til i kjøkkenhagen og under matlagingen lærer de både hvor maten kommer fra og kan få økt forståelse for verdien av den. Barnas alle beste kokebok er ført i pennen av Ren Mats mangeårige frilansjournalist Erik Røed og byr på de beste oppskriftene fra Geitmyra matkultursenter. Vi er derfor de første til å innrømme at vi ikke er helt nøytrale mottagere av budskapet i boken. Samtidig har vi bladd i såpass mange kokebøker for barn at vi kan si at denne skiller seg ut. Oppskriftene er enkle, med en veiledende hånd og trinn for trinn-oppskrifter som hos mange andre barnekokebøker. Men i tillegg skriver Røed på en lett og forståelig måte om litt tyngre temaer, det være seg fiskeoppdrett eller dyrevelferd hos gris. Han utfordrer også barn og ungdom til å bruke kjøkkenet som sitt laboratorium, hvor oppskrifter er som mattestykker og belønningen for å løse dem er så mye mer enn en «R» – et godt måltid å dele med venner og familie. I tillegg byr han på tips som er gøy for barna, og kanskje minst like viktige som selve oppskriftene, for eksempel hvordan du snur en pannekake i lufta! Vi får oppskrifter på alt fra blodpannekaker til blodrød rødbetsuppe, veggistoaster, digge salater og mettende grøt. For ikke å forglemme krafta. Lærer barna å koke kraft allerede på ungdomsskolen, får de både et godt grunnlag for hvordan utallige retter kan smaksettes, men også forståelse for hvorfor vi bør og kan bruke hele råvaren. Tenk om denne boka kunne bli pensum i mat- og helsefaget i alle norske skoler! KS

Flere artikler