Okonomyiaki
Med Debios gullmerke kan du være sikker på at minst 90 prosent av maten du kjøper på Øyafestivalen er økologisk. Her med en av Ren Mats favoritter på menyen; japansk okonomiyaki eller grønnsakspannekake med gulrot, kålrot, vårløk og sopp, og toppet med osaka ketchup og wasabimajones.
Reportasjer

Her er årets økomat på Øya

95 prosent av maten på Øyafestivalen er økologisk. Alle retter klimamerkes, og 20 av 25 matboder er uten kjøtt – God planlegging og gode råvarer er nøkkelen, sier miljø- og matsjef Mia Frogner. Vi guider deg gjennom øyamaten!

ØYA HAR SATT SEG MÅL om å være en av verdens mest miljøvennlige festivaler. Og en viktig del av oppskriften er økologisk mat. Siden 2014 har festivalen hatt gullsertifisering hos Debio, men for hvert år har de siktet høyere – forbud mot palmeolje, retningslinjer for type fisk som kan serveres, gjenbruksglass og -emballasje. I år er festivalens miljøtema bærekraftig mat, og da løftes blikket fra tallerkenen for å se på forbrukeres, distributørenes og produsentenes rolle i matsystemets bærekraft.

Men økologisk mat ligger fortsatt i kjernen av festivalens miljøfilosofi.

– Tallene fra forrige festival i 2019 viste at vi hadde 95 prosent økologisk mat på Øya. Vi er kjempestolte av det, sier miljø- og matsjef Mia Frogner.

    – Hvordan får man til opp mot 100 prosent økologisk mat i så stor målestokk?

    – Det er todelt. På publikumsområdet handler det om å få god dialog med mataktørene, og vi stiller dette som et krav - det er ikke valgfritt! Og vi går gjennom Debio-skjemaene. Vi har all infrastrukturen selv – emballasje, kjøl, matkontroll, og da blir det lettere å stille krav. Og så må vi hjelpe. Vi foreslår leverandører, og menyen må være klar tidlig så man rekker å handle inn. Det er ikke bare å komme med Food Trucken-din og stille deg opp. Volumet er stort. Jeg har ikke regnet på det, men det hadde vært spennende å se hvor mye økologisk mat Øya faktisk handler inn i juli og august. Det er ikke lite, sier Mia.

    Mat- og miljøsjef Mia Frogner i Øyafestivalen.

      MARTE VON KROGH, avdelingsleder i Matvalget, en instans eid av Debio som hjelper offentlige og private virksomheter med å legge om til en bærekraftig fremtid, berømmer Øya for arbeidet de gjør med å fremme økologisk og bærekraftig festivalmat.

      Matvalget bistår Øya og alle som selger mat på Øya med kunnskap, og med valg av råvarer.

      – I løpet av dagene Øyafestivalen varer serveres det svært mange måltider til yngre og eldre musikkelskere. At Øya gjennom flere år har satset på økologisk, bærekraftig matservering, står dem til ære. For oss er det naturlig å bistå en festival som gjennom flere år har hatt Debios valørmerke i gull, altså over 90 % økologisk mat.

      Marte von Krogh i Matvalget.

        ALLE RETTENE som er til salgs på publikumsområdet blir i år klimamerket, og et nytt klimaregnskapsverktøy er tatt i bruk.

        – Innenfor tema bærekraftig mat er jeg veldig stolt av klimamerkingen. Det henger sammen – hele breddeperspektivet – vi kan si at denne poteten har vokst i jorda i Vestfold, og at selv i et globalt perspektiv så har det en effekt. Jeg er også stolt av gjenbruksglassene. Det har faktisk vært et forskningsprosjekt Øya har holdt i, og som vi fikk penger av Handelens Miljøfond for å gjennomføre. Med slike tiltak påvirker vi bransjen på en helt annen måte enn å gjøre noe bare fordi vi mener at det er best. Det finnes en rapport!

          Vegetarsatsningen er også noe Mia, som også er kjent under aliaset Green Bonanza og har skrevet flere plantebaserte kokebøker, ønsker å trekke frem.

          – Vi har kuttet kjøtt helt på internkjøkkenet, og kjøttfri-prosenten på publikumsområdet er over 80 prosent. Det er et fint sted å ligge. Vi har jo ikke et nullmål. Vi vil holde oss lavt, men vi vil ha en matprofil der vi mener at samfunnet som helhet bør ligge, og da er det litt kjøtt som en del av tilbudet. Men ellers dyrkes det altså mat dedikert til Øya gjennom sommeren. Og så må vi ikke glemme kokkene våre, de er jeg utrolig stolte av. Kia Vulgaris på frivillig-cateringen og Jørgen Ravneberg på artistkjøkkenet. Jørgen har sanket mat til Øya siden mars. Det er så kult!, sier Mia.

          Les også: - Øyafestivalen vil være en motkraft

            – Har du noen råd til andre festivaler som vil få opp øko-andelen sin?

            – Det kjedelige svaret er; planlegging. Det andre er verdsetting av råvarene. Kia sier at det er råvarene som står i sentrum. Det er en reell smaksforskjell. Smaken må trumfe. Hvis man vil servere god mat, må man bruke gode råvarer!

            Her er oversikten over årets mattilbud på Øyafestivalen:

            Aleppo Bahebek byr på sin velkjent falafel!

            Aji Nikkei: Sopaipillas, fritert rundstykke av gresskar, toppet med revet kylling fra Hovelsrud gård, avokado og chillisaus. Vegansk alternativ med pebre-salsa.

            Breheimen: Klassisk elgbab med soppblanding, salatmiks, mais og chiliinfusert tyttebærrømme i pitabrød. Vegetarisk alternativ er soppbab med villplukket sopp, linser og grillede grønnsaker i pita.

            Cebiche by Aymara Japansk-peruviansk mat i to varianter: Nikkei med laks, eller Classico med sei

            Coop Mega: Toast av surdeigsbrød med østerssopp, parmesan og Østavind, og Churri-Langos med tomat, chimicurri, rømme og løk.

            De Mi Tierra: Argentinske emapanadas, fylt med linser og egg eller kremet, mais.

            Der Peppern Gror: Klassisk butter chicken og butter paneer og naan.

            Eftir: To ulike salatbowls, en norsk og en asiatisk variant, servert i egen gjenbruksemballasje.

            Fiskeriet: Fish and Chips på torsk dyppet i øl-tempura, og egenlagde fiskekaker av hyse og lyr.

            Funky Fresh foods: Vafler laget av quinoa og havre. Søtt alternativ med mandelsmør, kokoskrem og bær, og salt variant med skagenrøre av kikerter og vegansk "røkeflaks".

            Røkeflaks
            Skikkelig røkeflaks! Funky Fresh Foods versjon av Skagen sandwich, med røkt gulrot og kikertrøre.

            Gammelgården Lysklæt: Skogsgrisburger og pulled beets & roots – med grillede rotgrønnsaker og linser med coleslaw og salat i pitabrød. Alle grønnsakene er dyrket på egen gård.

            Golden Chimp: Bao buns med grillet svinenakke, eller grillet gulrot fra Brimse og friske grønnsaker.

            Godt Brød: Pizzaboller, sandwhich og søte bakverk.

            Kumi: Black bean gumbo, pita-sandwhich med karamellisert miso-løk og kikerter, og søtpotetfries.

            Jaqueline Eloquence fra Kumi byr på gumbo med svarte bønner, mango, koriander og vårløk.

            Momo Chhe: Nepalske dumplings med norsk økologisk gourmetsopp eller tofu og kortreist kålrot, serveret med hjemmelaget hot chilli dip og crunchy salat av ristede soyabønner.

            Dumplings
            Det nepalske kjøkken er tradisjonelt plantebasert. Klassiske dumplings fylles med tofu og kålrot. På Øya blir de servert av Momo Chhe.

            Northern Company: asiatisk-inspirert bento box med soyaglazed grillet tofu, tangsalat, semitørkede norske tomater og kimchi, eller gylden bentobox med bulgur, pickles, grønne erter, urter og deres egen jackfruit-salat inspirert av tunfisk.

            Norwegian Shores høster sjømat og uønskede arter fra norskekysten. Byr på kamskjellsalat, krabbebuns og stillehavsøsters.

            Sandwich Brothers & Sorbet Sister: Økologisk sandwich-og pinneis.

            Pinneis fra Sandwich Brothers & Sorbet Sisters med bringebær fra Delås gård og hylleblomst fra Bergsmyrene.

            Solberg & Hansen serverer kaffe og søtbakst fra Godt Brød.

            Smalhans: Okonomiyaki med kålrot og gulrøtter, toppet med bonito, osaka ketchup og wasabimajones. Fås også glutenfri eller som vegansk, med sopp og vårløk.

            Mads Ekreim fra Smalhans serverer en ny favoritt; okonomiyaki - en mellomting mellom pannekake, omelett og pizza.

            Vaquera Verde: Mexicanske tortas, som er et luftig brød med smeltet ost, sopp og fyll, chilaquiles, syltede, sprø maischips dynket i saus og toppinger, og totopos, chips med salsa.

            100 Babbos: Katsusando laget fra bunnen med japansk milkbread, frityrstekt soyamarinert tofu, hjemmelaget pewpie mayo og tonkotsu-saus.

              Flere artikler