REN MAT NR 45 ULTRAPROSESSERT FOTO NADIN MARTINUZZI
Samtidig som den ultraprosesserte maten, her illustrert ved en velkjent frokostblanding, har sneket seg inn i kostholdet vårt, sniker livsstilssykdommene seg inn i våre liv og rammer stadig flere.
Reportasjer

Høstutgaven: Ultraprosessert mat

60 prosent av maten vi kjøper i butikken er ultraprosessert. Hva er egentlig denne maten og hvordan påvirker den helsen vår? Høstutgaven av Ren Mat ser på det ultraprosesserte kostholdet under lupen for å undersøke hva slags kosthold og jordbruksmetoder som kan bidra til bedre helse for både mennesker og planet.

De siste femti årene har livsstilsykdommene sneket seg sakte, men sikkert inn i våre liv. Over halvparten av oss vil utvikle overvekt eller fedme, med følgesykdommer som diabetes type 2, hjerte-karsykdom eller høyt blodtrykk. Mot dette får vi kanskje en pille av legen. Eller råd om å spise mindre og trene mer. Det er vanskelig å lykkes med dette. Men hvorfor?

Kanskje finner vi en del av forklaringen i den ultraprosesserte matens inntog i kostholdet vårt. De siste femti årene har matvareindustrien i det stille forandret maten vi tilbys i butikkene. Råvarer splittes til sine minste bestanddeler, forandrer innhold, konsistens og form, og blandes sammen igjen ved hjelp av kunstige fargestoffer, - aromaer og fortykningsmidler.

Fordøyelsen vår er tilpasset cellulær mat, skriver Johanne Haneberg og Kristian Watvedt i hovedsaken i denne utgaven.

- Ultraprosessert mat skiller seg fra råvarer ved at det er acellulært, det vil si at nesten alle celleveggene i maten er ødelagt. Eksempler er poseprodukter hvor innholdet er i pulverform, kjeks, sukkerholdige drikker, nudler, osv. Acellulær mat vil utsette fordøyelsessystemet vårt for en konsentrasjon av næring større enn vi noen gang har opplevd gjennom vår evolusjon, skriver de.

Ren Mat Nr. 45
Ultraprosessert mat = ultrausunt?

Og kroppene våre er ikke tilpasset denne maten. Evolusjon går som kjent sakte. Folk spiste definitivt maiskorn før også, men da kom den i form av en maiskolbe. Jo mer ultraprosessert mat vi spiser, desto flere råvarer og lite prosessert mat fortrenger vi.

– Vi må begynne der vi er i offentlig matomsorg, sier Marit Kolby, som du møter i portrettet i denne utgaven.

– Ta grep i barnehager, skoler, fengsler, sykehus og kantiner. Lage retningslinjer på at dette er institusjoner hvor det ikke skal serveres ultraprosessert mat, og heller steder hvor vi skal prioritere økologiske råvarer og gode måltider.

Jo mer ultraprosessert mat vi spiser, desto flere råvarer og lite prosessert mat fortrenger vi.

Hun mener vi må zoome ut og se at møtet mellom maten og kroppen er et resultat av evolusjon og at helsen vår avhenger av et velfungerende samspill mellom økosystemer som inkluderer alt levende – ikke bare enkeltkomponenter.

Det er klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth i Økologisk Norge enig i. Han vil den såkalte nutrisjonismen til livs.

– Tiden der innhold av næringsstoffer ble vurdert som tilstrekkelig for å forutse helseeffekter, er forbi, forskningsmessig sett. Det holder ikke at det er visse overlapp mellom ultraprosessert mat og det vi vet om «usunt» næringsinnhold. Med andre ord, når vi tar mengden kalorier per gram og næringsstoffer som vitaminer, sukker, salt og fiber ut av regnestykket, er det langt ifra gitt at matvaren er like sunn når den er ultraprosessert som når den er minimalt prosessert, skriver han i en kronikk i høstutgaven.

Skal vi gjøre noe med overfloden av ultraprosessert mat i kostholdet vårt, må vi også endre måten vi produserer mat på og forholder oss til jorda på. Den britiske organisasjonen Soil Association skriver om dette i sin rapport «Ultraprocessed planet», som Ren Mat har fått tillatelse til å gjengi i denne utgaven.

I utgave 45 har vi også besøkt Skjærgårdshagen, som leverer økologiske, spiselige blomster til Michelin-restauranter, vi undersøker ultraprosessert hundemat og tar en titt på kveke, dette underlig standhaftige ugresset som mange av oss stifter ufrivillig bekjentskap med. Og du finner også en rekke oppskrifter på rene råvarer i sesong, grønne tips, bokomtaler og mye mer.

Flere artikler