Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Markus Foto Marit Lundby Digitalt 14 1
Meninger

Mer økomelk fra norske kyr

Vi står ovenfor en rekke akutte og langvarige utfordringer i landbruket. De handler blant annet om at det som må kjøpes inn til gården har økt i pris. Strøm er et aktuelt eksempel. De høye strømprisene gir økte kostnader på alt fra oppvarming av fjøs og drivhus til produksjon av kunstgjødsel.

HOVEDFOTO fra gamalostysting etter Roldalsbudeia Durdei Dalen i 2006 da var ho 82 ar FOTO PASCALE BAUDONNEL
Råvarer

Utrydningstrua

Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?

Marte von Krogh 3
Meninger

Elevene fortjener bedre enn sjokolademelk og iste

Mange av landets videregående skolekantiner serverer elevene sine tomme kalorier og kjapt kiosksalg. Hvordan skal det gå, når disse skolene etter hvert skal følge opp Hurdalsplattformens løfter om gratis skolemat?

LOFOTEN GARDSYSTERI FOTO OSTELANDET
Meninger

Håndverksost kobler oss til landskapet

Det er ikke det samme hva kua eller geita spiser. Det påvirker melka – og igjen kvaliteten på osten. La oss spise ost og tenke på landskapet. Vi har ikke råd til å miste mer, skriver Ragna Kronstad.

HOVEDBILDE FOTO ANNE VALEUR AVE6170
Intervjuer

Ysteteknologen for de mange

Lise Brunborg har ingen planer om å utvide eller slutte å levere ost på sykkel. Ambisjonene for å ta lappen er sånn passe, men å lage stadig bedre ost har ysteren bak Årets Ost i NM store planer for.

STVG 14
Råvarer

Guide til norske økoysterier

Ren Mats guide til de 29 økologiske ysteriene i Norge. Flere har åpne gårdsbutikker, legg turen innom i sommer!

VF Anthon1 David Ledoux
Reportasjer

Kokk – eller mellommann?

De kjekke, kompromissløse gutta med mørke øyenbryn og senete muskler har tatt over kjøkkenet. De står over flammene i kjent Francis Mallmann-stil og beviser at det er restaurantene som er det nye knutepunktet i et bærekraftig skifte.

Norsk Gardsost 25 år
Artikkel

Norsk Gardsost feirer 25 år

Uten Norsk Gardsost, inget norsk osteeventyr. I år feirer organisasjonen 25 år - det krever storslått feiring!

OST RM 43 FOTO NADIN MARTINUZZI crop
Reportasjer

Vårutgaven: Yst!

Ren Mats vårutgave gjør et dypdykk i melketanken. Vi hyller norske ystere og oster ved landets drøye hundre meierier, men spør samtidig hvorfor den rå melka fortsatt ikke får stå ved norske frokostbord. Vårutgaven er på vei ut til medlemmer og abonnenter nå!

1 Foto Otilie Brubaek Stokseth
Reportasjer

En seier for norsk osteframtid

Norsk osteframtid er sikret og næringen jubler. Til høsten starter første kull på den etterlengtede fagskoleutdanningen i håndverksysting på økologiske Sogn Jord- og Hagebruksskule.

Markus Foto Marit Lundby bredde 3
Artikkel

– Økologisk landbruk kan redde Oslofjorden fra kollaps

Økologisk Norge håper Klima- og miljøminister Espen Barth Eide mener alvor når han sier vi ikke kan lene oss på bøndene når vi skal redde fjorden fra gjødselforurensing, og at staten må stå for mer av støtten til omleggingen. - Innfør krisestøtte til økoproduksjon nå, ber daglig leder Markus Hustad.

Garn RM 42
Reportasjer

Graset so feitt at det glinsar

Vi mennesker vandrer gjerne i ring, på samme måte som beitedyra – i naturens og grådighetens sirkel – på let etter det saftigste gresset og de beste ideene til hvordan vi former et godt liv. Forskjellen er at beitedyra fortsatt er i et kretsløp, mens vi har staket ut en lineær sti utfor et stup. Kan et gammelt designprinsipp vise oss veien ut av uføret og inn i et regenerert landbruk via norsk design?

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56