Vegetarlasagne med stekt potet

4 pers
VEGETARLASAGNE SOLIDARISK KOKEBOK REN MAT NADIN MARTINUZZI

Mat har vært en stor del av livet mitt siden jeg satt og dingla med beina på kjøkkenbenken hos farmor og fulgte med på hva hun gjorde. Så da jeg flytta hjemmefra kunne jeg lage flere tradisjonelle norske matretter. Det var først i voksen alder jeg formaliserte min interesse for mat og tok Gastronomisk institutt og diplom i kokkefag. Mat ble livet for meg og det gir meg stor glede. Maten jeg liker må være usnobbete, raus og med enkle, rene smaker. Denne oppskriften er laget av Randi Roggenbihl, kokk og eier av Spiseriet Rause for Forsynt – en solidarisk kokebok, utgitt av Latin-Amerikagruppene.

BECHAMELSAUS
4 ss smør
2 fedd hvitløk
1 løk
timian
6 dl melk
litt hvitvin
2 ss maizena

TOMATSAUS
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 gulrot, terninger
2 ss olje
1 liten boks tomatpuré
3 små bokser med krønsja tomater

FYLL
100 g røde linser
100 g brune linser
2 store poteter
1 squash
1 brokkoli
ca. 10 pastaplater
ost til å toppe, gjerne osterester

  • Start med bechamelsausen. Smelt smør i en kjele og putt oppi hvitløk, løk og timian og la dette surre på middels varme til det er gyllent.
  • Hell oppi melken og en dæsj hvitvin. La dette få et forsiktig oppkok.
  • Rør maizena ut i kaldt vann. Tilsett dette i sausen. La det få et forsiktig oppkok.
  • Småkok på lav varme i ca. 10 min.
  • Stavmiks saus og smak til med salt og pepper. Hvis du bruker tørre linser, kok dem møre.
  • Del potetene, squash og broccoli i ca. 1 cm tykke skiver. Stek gylne i olje, smak til med salt og pepper. Legg til side.
  • Fortsett med tomatsausen. La løk, hvitløk og gulrot surre i en gryte med 2 ss olje på middels varme til blankt. Tilsett tomatpuré og fres noen minutter. Ha i krønsjede tomater og kok på middels varme i 30 min. Tilsett linsene mot slutten av koketiden. Hvis du ønsker glatt saus kan du stavmikse blandingen.
  • Så begynner «monteringsjobben». Legg lagvis i en langpanne som er ca. 30x30 cm; tomat- saus, pastaplater, bechamelsaus, grønnsaker, pastaplater, grønnsaker, tomatsaus og avslutt med bechamel.
  • Topp det hele med revet ost. Avslutt gjerne med olivenolje og hvitløk som du stavmikser og heller over. Stek på 160 grader ca. 40-50 minutter, eller til overflaten er gyllen. Server med frisk salat.

Flere oppskrifter