Tre tips til lasagne

6 pers
Lasagne

Har du tilgang på viltkjøtt, kan det absolutt brukes i lasagne. Reinsdyr også. Legg merke til at det er lite kjøtt i denne oppskriften. Mer enn nok likevel, siden vi koker et margbein sammen med tomatsausen. Beina bør være fra dyr som har gresset. Marg setter så mye og så god smak at det er helt greit å bruke større mengde grønnsaker og tomat i stedet for så mye kjøtt. Det er lurt å ha så mange sunne råvarer som mulig i den maten barna liker. Snittet grønnkål er den sunneste grønnsak som er å oppdrive i vinter­halvåret, den passer fint sammen med alle de andre grønnsakene. 

Tre gode tips til lasagne

  • Bruk halvparten så mye kjøtt og mer løk og gulrot.
  • Erstatt noen av kjøttet med linser eller bønner.
  • Kok alltid inn med et margbein, helst fra storfe som beiter. Det gir smak av kjøtt og sunt fett som særlig barn trenger.

Kjøtt- og tomatsaus
500 g kjøttdeig (kalv, okse, elg, hjort, reinsdyr, hest)
1 margbein (kalv, elgkalv eller okse)
2-3 gule eller rød løk
2-3 stangseller
3 gulrøtter
2-3 blader grønnkål
8 finhakkede hvitløkfedd
1 rød chili
3 beger hakkede tomater
5-7 dl vann (skyll ut begrene)
2 ss ketjap manis
olivenolje
havsalt

  • Stek margbein, finhakkete grønnsaker og kjøtt i olivenolje noen minutter før du har i tomater og vann. For store porsjoner er det lurt å steke kjøtt og grønn­saker hver for seg. 
  • La det småkoke på moderat varme i minst 1 time, gjerne lenger. 
  • Ta ut beinet, pirk ut margen og finhakk. Putt alt tilbake i gryten og la det koke en 30 min til.

Husk at tomatsausen skal koke lenge! Begynn gjerne med denne dagen før. Da kan den stå og småputre mens du lager annen mat. Bare få alt i gryta så gjør det seg selv.

Hvit saus
150 g smør
60 g hvetemel
1 l melk
3 dl revet parmesan eller annen smakfull ost
havsalt
½ ts ferskrevet muskatnøtt

  • Smelt smøret og rør inn muskat og mel. La det småboble noen få minut­ter mens du rører med visp. Det må ikke bli brunt. 
  • Spe med litt melk, vent med å røre til melken har samme temperatur som resten, da unngår du klumper. 
  • Skru opp varmen, spe med mer melk, rør og kok opp innimellom. Bytt til en slikkepott så du får med alt fra kantene. 
  • Tilsett ost og smak til med litt salt. La sausen tykne litt over svak varme, pass på at det ikke setter seg fast i bunnen. synes du den blir for tjukk, bruk litt mer melk. 

I formen 

  • Smør en stor form i bunn og på kantene med olivenolje. 
  • Begynn med et lag hvit saus, så sprer du utover kjøttsaus, legger plater, hvit saus, osv... nesten til topps. Avslutt med kjøtt. Den hever seg litt, så ikke fyll helt opp. 
  • Strø over revet ost, kjørt i blenderen med tørt brød, på toppen og stek på 170 grader i ca. 30-40 min. kortere tid hvis du bruker mindre former. 
  • Ta en liten smakebit og sjekk at pastaplatene er myke. 
  • Server med en god, grønn salat til.

Det lønner seg å steke lasagne i former med rette hjørner så du slipper å brekke av hjørnene på alle flakene. Platene kan godt ligge litt over hverandre. Du kan lage hele formen dagen før, halvsteke den, og steke den ferdig mens du lager salat. Med litt planlegging blir det god og hjem­melaget middag i en fei – selv for en travel familie.

Det er mange mindre leverandører som selger både storfe­ og viltkjøtt direkte. Da får du også tak i gode kraftbein. 

Sjekk økoguiden til leverandører av storfekjøtt og viltguiden.


Flere oppskrifter