Fylt mangold med tzatziki

4 pers
Fylte Mangold Tzatziki

Hvor ofte ser du mangold i butikken? Altfor sjelden, vil vi tro. Men slik bør det ikke være, for det er en spennende grønnsak som for ofte kommer i skyggen av spinat og grønnkål. Mangold er en skikkelig næringsbombe, med høyt innhold av mange næringsstoffer. Den kan dampes, stues og brukes i wok, eller som her, hvor vi har laget en greskinspirert rett der mangold tar vinbladenes plass. Stilkene bruker vi i fyllet. Start med tzatzikien, så smakene får satt seg mens du lager resten.

16 mangoldblader
2 dl ris
2-3 dl vann
3 ss olje
1 rød paprika, finhakket
1 løk, finhakket
4-5 sjampinjong, terninger
1 stor gulrot, revet
2 fedd hvitløk, finhakket
1 sitron, saften av
1 neve kruspersille, grovhakket
2 ts paprikapulver
salt og pepper etter smak

TZATZIKI
1 agurk, revet
1 ts salt
4 hvitløksfedd
1 ss eddik
1 ss olivenolje
4 dl gresk yoghurt
¼ ts hvit pepper

  • Finriv agurken i en kjøkkenmaskin med knivblad. Tilsett en halv teskje salt og sil av. Klem gjerne ut ekstra fuktighet gjennom et osteklede. Rengjør maskinen og tilsett hvitløk, eddik og resten av saltet. Kjør maskinen mens du tilsetter olivenolje. Skrap ned fra sidene ved behov. Hvitløken skal bli helt most.
  • Bland agurk og hvitløksmos, og rør inn yoghurt og pepper. Sett i kjøleskap 1-2 timer så smakene får satt seg.
  • Kok ris og sett til side. Kutt av stilken på mangoldbladene og grovhakk. Stek finhakket løk og hvitløk i litt olje. Tilsett paprika og mangoldstilkene mot slutten av steketiden, slik at de mykner.
  • Bland ris, stekt løk og hvitløk, grovhakket persille, revet gulrot, en spiseskje sitron, paprikapulver, salt og pepper etter smak.
  • Legg mangoldbladene i et dørslag og slå kokende vann over, slik at de mykner. Tørk av bladene, og legg et og et mangoldblad på en fjøl. Legg 1 spiseskje risblanding midt på bladet. Brett sidene over og klem sammen til en bred «pølse». Rull bladet sammen nedenfra og opp, og legg den med åpningen ned i bunnen av en gryte. Fortsett med resten av bladene.
  • Hell over litt olivenolje, resten av sitronsaften og fyll med vann så de fylte mangoldbladene er dekket av væske. La det putre på lav varme i ca. 10-15 minutter.
  • Server med tzatziki, godt brød og en grønn salat.

Flere oppskrifter