Tre oppskrifter med kvann

Fjellkvann

Kvann (Angelica archangelica) er den viktigste nytteveksten i det samiske kjøkkenet. Kvann inneholder mange medisinske virkestoffer, og blir brukt både til mat og for sine helsefremmende egenskaper. Tradisjonelle samiske bruksmåter har bekreftede effekter ved forskning. Her er tre måter å tilberede kvann på.

OBS: VÆR VARSOM. Det er lurt å utvise forsiktighet ved bruk av kvann. Veksten må unngås ved tørr bronkitt, til gravide, barn under to år og folk som går på blodfortynnende medisiner.Kvann inneholder furanokumariner som skaper kraftige reaksjoner når plantesaften kommer i kontakt med huden og den eksponeres for sollys. En må derfor bruke hansker og klær for å unngå utslett og forbrenninger i lengre tid etterpå.Arten kan forveksles med andre skjermplanter som ikke bør spises. Lær deg derfor å klassifisere skjermplanter før du plukker dem.

TE AV KVANNROT ELLER FRØ

Kok en teskje knust rot eller frø per kopp vann og la det trekke noen minutter, før du siler av. Hvis teen skal brukes for fordøyelsen må den drikkes før måltider. Teen hjelper også mot luftveisproblemer og øker blodomløpet.

JUOBMO

5 dl stilker, blader eller blomsterknopper fra kvann
5 dl fjellsyre/engsyre

Stilker og blader fra kvann og fjellsyre forvelles og kokes deretter inn til en mos og fryses. Kan serveres som en shaved ice, tines og serveres med melk til, eller blandes med ferskost og serveres til fisk/kjøtt.

TURRSLØYK

Skrell unge stengler og skjær de i strimler, men la de henge sammen øverst.

Bunt sammen med et stykke bark eller røtter og heng til tørk på et luftig sted til de er tørre. Henger en de over ilden vil de bli mørke og gi røyksmak. Brukes til å tygge på.

Les mer om kvann her.

Flere oppskrifter