Mangoldterte

I denne oppskriften ønsker vi å løfte frem mangold, også kjent som bladbete. Denne finner du ikke i vanlige matbutikker, men den er lett å dyrke, tar ikke mye plass – og den samme planten gir avling gjennom hele sesongen. Mangold kan sås tidlig og tåler opptil 5 minusgrader. Terten passer godt som hovedrett, servert sammen med en varm rødbetesalat med appelsindressing og litt godt brød.
Oppskrift fra Bøtun Markedshage
Allergener: Gluten, melk, egg, nøtter
Bunn
180 g mel
90 g smør
1/2-1 ts mellomlagret ost
1/4 dl vann
1 egg
1 ts cayennepepper
Fyll
400 g mangold (du kan bruke opptint mangold hvis du ikke har fersk. Kan også erstattes med annet bladgrønt, som spinat eller grønnkål)
4 egg
250 g ricotta, skjørost eller cottage cheese
100 g smuldret feta
1/2 ts salt
pepper
Topping
50 g smuldret feta
25 g mandler eller pinjekjerner
Fremgangsmåte
Rør sammen alle ingrediensene til tertebunnen og kjør dem i en foodprosessor. Dekk til deigen med plast og la den hvile en halvtime i kjøleskapet. Kjevle ut deigen mellom to bakepapirark og legg den i en terteform. Prikk bunnen med en gaffel.
Blindstek* tertebunnen i 15 minutter. Stek deretter bunnen i 15 minutter til, slik at den blir sprø. Bland sammen fyllet og ha over i terteformen. Topp med smuldret feta og opphakkede mandler/pinjekjerner. Stekes på 200 ºC i cirka 20 minutter.
* Blindsteking innebærer å forsteke tertebunnen mens den vektes ned, for eksempel med bakebønner, erter eller ris, som legges oppå et lag med aluminiumsfolie eller bakepapir. Dette forhindrer at bunnen hever seg eller danner bobler, og sikrer at bunnen ikke blir for myk når du tilsetter vått fyll.