Lussekatter

10 – 16 stk.
Lussekatter

Luciadagen 13. desember er en liturgisk minnedag for den siciliansk martyren, den hellige Lucia. St. Lucia er innen den katolske kirke mest markert på Sicilia og i Italia, men den er blitt utbredt også utenfor den katolske kirke, i Sverige og etter hvert i Norge. Hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember. Lussi Langnatt var etter gammel tidsregning årets lengste og farligste natt. Man måtte brenne lys hele natten, og minst én i huset måtte våke. Mørkemaktene ville holde seg unna dersom en vakker, ung jente i hvite klær og med lys i hendene gikk rundt huset og sa frem et vers. 

200 g smør
7 dl melk
25 g gjær
1-2 g safran
2 dl sukker 
2 ts kardemomme
1 ts salt
1 kg hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt

  • Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk, varm til 37 grader og tilsett safran. 
  • Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme væsken over, rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes. 
  • Tilsett sukker, salt og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en glatt deig. 
  • Dekk bakebollen med plast og sett til lun heving i ca. 1 time. 
  • Elt deigen og del i biter, form forskjellige figurer og legg på stekebrett med bakerpapir. 
  • Dekk med et klede og etterhev ca. 1 time. 
  • Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og bruk et sammenpisket egg til å pensle med. 
  • Stek midt i varm stekeovn, 225 grader i 10-12 min. og avkjøl på rist.

Flere oppskrifter