Sopplasagne

4 - 6 pers
Sopplasagne

Når skogbunnen bugner av sopp er dette en av de beste rettene vi kan lage av dem. En sikker vinner på bordet både for voksne og barn!

12-14 pastaplater
150 g smør
3 ss hvetemel
1 l melk
1 dl fløte
½ muskatnøtt
250 g smakfull gulost
200 g grønnkål
2 store sjalottløk
1 l fersk sopp
5 hvitløkfedd
1 grønn chili
salt og pepper

  • Finhakk grønnkålen uten stilken, soppen, chili og løken. Varm opp en stor jerngryte og start med å svi av grovstøtt pepper før du steker grønnsakene møre i en god slump olivenolje og en klatt smør. Skru ned temperaturen og la det stå og surre på lav varme mens du lager den hvite sausen.
  • Smelt smør, rør inn mel og riv inn muskat. Rør mens det står og putrer litt. Spe med melken, litt etter litt, la melken bli varm før du rører den inn. Spar på ca. 2 dl.
  • Rør inn ¾ av den revne osten, bruk gjerne parmesan, skorpen også, eller annen smakfull ost, og rør til du har en jevn saus.
  • Ha det meste av sausen over i soppblandingen, men gjem litt som du skal tynne ut med resten av melken.
  • Smør en ildfast form med olivenolje eller smør og start med et tynt lag av soppblandingen. Legg på plater så det dekker og legg et nytt lag med soppblandingen. Fortsett til formen er nesten full. Siste laget skal være plater. Den hever seg, så ikke fyll formen så full at det renner over under steking. Lag heller to former.
  • Varm opp resten av den hvite sausen og kok den inn med resten av melken. Ha dette over til slutt. Strø over resten av osten, gjerne litt brødstrø også hvis du har. Hvis osten er fet vil brødet suge opp fettet og gi en smakfull og sprø skorpe.
  • Stekes på 200 grader i ca. 30 min. Formen kan godt fryses, i så fall stek den litt kortere slik at den tåler 10-15 min. i ovnen etter at den er tint.
  • Server med en grønn salat til.

Ersatt vill sopp med sjampinjonger eller annen kjøpesopp hvis du ikke finner nok, eller ikke noe i det hele tatt!


Flere oppskrifter