Skjørost og blandsmør

Skjorost Og Blandsmor Rm37

SKJØROST

I de områdene hvor man hadde dyra på seter eller støl om sommeren foregikk det meste av ystinga her. Det var vanlig å ha kalving om våren, og dermed ble det mye melk som måtte brukes på setra. I mattradisjonene knytta til seterdrifta, finner vi derfor mange ulike matretter basert på mye melk, og som også utnytter det at melka kan skilles i skummamelk og fløte, og kan syrnes for å få andre egenskaper. Når vi varmer opp syrna melk, skiller den seg av seg sjøl i ostestoff og sur myse.

Skjørost kan lages på flere ulike måter. Enten kan vi tilsette litt surmelk til søt/fersk skummamelk, som deretter må syrnes i romtemperatur i minst 24 timer før det hele varmes langsomt opp. En enklere variant, som kanskje passer bedre på kjøkkenet, er å varme opp ferdig syrna, butikkjøpt surmelk/kulturmelk. Skjørosten er holdbar i om lag to uker i kjøleskap og kan fint fryses. Mysen som blir til overs kan du f.eks. bruke til brødbaking istedenfor vann/melk, eller som startkultur for fermentering. På setra brukte man ofte myse blandet med vann til tørstedrikk.

10 liter kulturmelk

  • Ha melka i en stor kjele og varm sakte opp til 45 grader. Da vil melka skille seg i ost og myse. Melka må varmes opp sakte, man bør helst bruke minst én time. Jo bedre tid du bruker på oppvarmingen, desto bedre blir osten.
  • Ta kjelen av plata og ta ut osten med en hullsleiv eller en melsikt. Legg osten i en sil eller et osteklede og la mysen renne godt av.
  • Skjørost minner om cottage cheese, men lages med syrnet melk i stedet for søt melk. Hvis du blander inn litt lettvispet kremfløte i skjørosten, blir den mer lik cottage cheese.
  • Server skjørosten med rømme over. Noen bruker sukker på skjørosten. Fenalår, spekeskinke og morrpølse på flatbrød er godt til.

BLANDSMØR

Når du har lagd skjørost, kan du videre bruke den til å lage blandsmør, som serveres som middagsmat med kokte mandelpoteter. Dette har vi fått oppskrift på fra Gerd Janne Storli Simensen i Rendalen Bygdekvinnelag, som forteller at blandsmør er tradisjonsrik mat som ofte ble brukt på setrene.

400-500 gram skjørost
1 ½ dl rømme
50-60 gram smør
½ ts salt
800 gram mandelpotet

  • Skjørost blandes med rømme og mykt smør. Smak til med salt. Konsistensen blir fast. Kok potetene og server blandsmøret til. Mange bruker gjerne rabarbrasuppe som dessert etter denne retten.

Flere oppskrifter