Lag fenalår selv

Fenalar Foto Nadin Martinuzzi

Fenalår er festmat, turmat og tradisjonsmat. Her har du fremgangsmåte på å lage ditt eget tørrsaltet lår. Du kan bruke lår fra både lam og sau, sau gir mest smak. Du kan også bruke vilt om du jakter. Låret bør være mellom 3 og 5 kilo, gjerne med et godt fettlag. Du kan bruke frosne lår, men du får best resultat hvis låret er ferskt. God hygiene er viktig når vi behandler rått kjøtt. Vask hender og alt av kjøkkenutstyr godt med varmt vann og såpe.

  • Låret bør sjekkes for blod i pulsårene som går i låret. Klem på skinka fra knoken og frem til der låret er skåret fra ryggen. Skyll låret med vann.
  • Bruk et stort plastkar, skinnende rent. Gni låret inn med havsalt, masser det noen minutter, og legg det ned på en seng av salt. Ha mer salt på toppen. Noen liker å ha sukker sammen med saltet for en rundere smak, cirka 20 prosent i forhold til salt.
  • Sett det kaldt, under 4 grader, mens saltingen pågår. Er temperaturen under 0 grader stopper prosessen. En kald kjeller, et kjølerom eller kjøleskapet om du har plass er egnede steder. Regn i underkant av ett døgns salting per kilo.
  • Tørk av saltet med kjøkkenpapir, bruk plasthansker. Heng låret luftig og kaldt i cirka en måned.
  • Så skal låret tørke, og ideell temperatur er mellom 12 og 16 grader med en luftfuktighet på 70 prosent. Du får fuktmålere i flere butikker. Jo tørrere klima desto tørrere lår. De første dagene må du passe på at det ikke dannes mugg. I så fall vask låret med eddik 7 prosent, tørk godt av og heng det opp igjen i en luftig pose der ikke fluene kommer til (fluene kommer når det blir varmere i været). Posen skal ikke henge inntil låret.
  • Det sies at låret er ferdig når gjøken galer, i mai. Ellers gjelder; learning by doing!
  • Pakk inn det ferdige fenalåret i matpapir eller folie, ikke plast, da kan det mugne. Vakuumering er bra.
  • Når du begynner å spise på det; heng låret i en liten jaktpose eller skinkepose om du har, et kaldt og passe fuktig sted. Du kan også fryse låret om du ikke skal spise det med en gang.
  • Fenalår smaker mest når det ikke er for kaldt, ta det inn i varmen en stund før du skjærer. Bruker du tollekniv må den være skarp. Det er lettere å skjære tynne skiver med en lang skarp fileteringskniv. Se fenalåret som Norge og start å skjære ned til beinet i Nord-Trøndelag. Lag en kile før du begynner med tynne skiver. Senen på skanken skal være opp. Når det ikke er mer å hente «langs kysten», snu låret og start i Innlandet.

Her kan du lære deg å skjære fenalår som en profesjonell!

Her finner du oppskrift på saltet, tørket og gravet kjøtt og her kan du lese om det tradisjonsrike fenalåret.

Flere oppskrifter