Shepherds pai

4 - 6 pers
Shepherds Pai

Litt jobb, men mettende og god søndagsmiddag med deilig norsk lam. Vi har jazzet den litt opp med umamismaker; soltørkete tomater, ketjap manis og worchestershiresaus. Har du rester fra en lammesteik kan du bruke disse. Mange bruker også kvernet lammekjøtt, men vi foretrekker litt tyggemotstand i kjøttstykkene.

ca. 800 g stekt lammekjøtt, bog eller lår
2 ss mel
salt og grovt pepper
olivenolje og smør
1 stor løk 3 selleristenger
3 gulrøtter
1 neve tørre, soltørkete tomater
6 hvitløkfedd
1 rød chili
frisk oregano og rosmarin
2 ss worchestershiresaus (ikke øko)
2 ss ketjap manis (ikke øko)
2 ss tomatpuré
1 stort beger hakkete tomater
3 dl lamme- eller grønnsakskraft

Potetstappe
1 kg poteter
60 g smør
1 eggeplomme
1 dl helmelk salt

  • Surr bogen en stor jerngryte med olivenolje og litt smør så det blir godt stekt på begge sider. Hell på litt vann, sett på lokket og sett den inn i ovnen på 80 grader i minst tre timer, gjerne lenger. Kan gjøres dagen før.
  • Når den er ferdig løfter du ut bogen og koker ut gryten med 3 dl vann. Legg slintrer og bein tilbake i kraften som koker mens du renser av - og hakker kjøttet. Kjøttet skal være så mørt at du kan rive det av beina, men du trenger kniv til å skjære løs noe av kjøttet.
  • Sil kraften i en bolle og brun litt smør i jerngryten, ha i bitene av kjøttet sammen med melet og rør rundt. Spe med kraften  og en rødvinsslant hvis du har.
  • Stek de hakkete grønnsakene og krydderne i olivenoljen i en annen gryte eller panne noen minutter før du har dette i lammegryten sammen med tomatpuré, de hakkete tomatene, ketjap manis og worchestershiresaus, la det småkoke i 20-30 min. uten lokk. Rør rundt med en slikkepott av og til. Mens det småkoker lager du potetmosen.
  • Skrell potetene, del dem i biter og kok dem møre. Hell av vannet og damp dem tørre. Knus til fin mos og bruk miksmasteren til å blande inn eggeplommen, smøret og melk. Stappen skal være fast, så forsiktig med melken. Smak til med salt.
  • Ha innholdet i gryten i en ildfast form og fordel potetstappen over. Stikk ned litt frisk rosmarin på toppen og stek i ca. 15 min. på 200 grader midt i ovnen til stappen er blitt lysebrun på toppen. Bruk gjerne grillen om den ikke blir brun, men pass på at den ikke svir seg.
  • Server med en god grønn salat til, gjerne med noen finhakkete mynteblader i, eller med grønne erter eller aspargesbønner som tilbehør.

Flere oppskrifter