Søt chilisaus
1 glass
Kjøper du denne ferdig kan du være sikker på at den inneholder mye raffinert sukker eller fruktose. Hvor mye står ikke oppgitt på flasken, men den er veldig søt, så det er antagelig mye. Lag heller en sunnere variant selv.
1 ½ dl riseddik eller mild epleeddik
2 dl agavesirup
2 dl vann
3 ss asiatisk fiskesaus – Nam plah
3 fedd hvitløk, finhakket
4 røde chili, hakket med frø
1 ss revet, frisk ingefær
1 ss maisenna
- Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en gryte.
- Kok opp og la blandingen koke til den er redusert til det halve.
- Trekk kjelen av platen, bland inn maisenna, utblandet i litt vann, og småkok i noen minutter.
- Ha sausen over på en rent glass og oppbevar den kjølig.
- Sausen passer godt som tilbehør kylling, fisk, sjømat og vårruller eller - som på bildet - til en deilig nudelsalat.
Er chilien det ubehagelig sterkt i munnen, drikk melk eller spis litt smør. Det som brenner er stoffet capsaicin som binder seg til fettstoffene. Chili smaker egentlig lite. Siden den er så sterk, er det smerteregisteret vårt som kobles inn mer enn smaksregisteret.