Relish - syltet løk med klokkelynghonning
Oppskrift utarbeidet av kokkene på Nektar vinbar i Oslo.
Klokkelynghonning er en særdeles smaksrik honning, med frisk syrlighet, dypt urtepreg, aromatisk floralitet med en bitterhet i avslutningen. Klokkelynghonning er sjelden. Lyngarten vokser i kystlyngheiene fra Portugal til Helgelandskysten. Det å høste ut klokkelynghonning en stor jobb, og få birøktere tar på seg dette strevet. Denne honningen er like ukjent i EU som den er i Norge.
DU TRENGER
- 1 kg løk
- 200 g hvitvinseddik
- 200 g vann
- 100 g tørr sherry (du kan bruke hvitvin istedenfor, eller droppe helt)
- 150 g klokkelynghonning
- 1 ss tørketdill
- 1⁄2 ts salt
- pepper etter smak
- 2 laurbærblad
FREMGANGSMÅTE
Kutt løk i tynne ringer på ca. 5 mm, eller kutt i små biter etter ønske og rens i kaldt vann noen minutter.
Varm opp eddik, vann, sherry, laurbærblad og 125 g av honningen, hold under 40 grader så bevares honningens smak og helsegevinst. Legg i løken og la vannet varmes opp igjen. Kjøl av og sett i kjøleskap.
Når avkjølt, bland inn resten av honningen, salt, pepper og dill.
TIPS: Perfekt til grillpølser. Lagres i lukket glass i kjøleskap. Deilig å mikse inn sennepskorn om du ønsker relishen litt sterkere.