Relish - syltet løk med klokkelynghonning

Relish

Oppskrift utarbeidet av kokkene på Nektar vinbar i Oslo.

Klokkelynghonning er en særdeles smaksrik honning, med frisk syrlighet, dypt urtepreg, aromatisk floralitet med en bitterhet i avslutningen. Klokkelynghonning er sjelden. Lyngarten vokser i kystlyngheiene fra Portugal til Helgelandskysten. Det å høste ut klokkelynghonning en stor jobb, og få birøktere tar på seg dette strevet. Denne honningen er like ukjent i EU som den er i Norge.

DU TRENGER

  • 1 kg løk
  • 200 g hvitvinseddik
  • 200 g vann
  • 100 g tørr sherry (du kan bruke hvitvin istedenfor, eller droppe helt)
  • 150 g klokkelynghonning
  • 1 ss tørketdill
  • 1⁄2 ts salt
  • pepper etter smak
  • 2 laurbærblad

FREMGANGSMÅTE

Kutt løk i tynne ringer på ca. 5 mm, eller kutt i små biter etter ønske og rens i kaldt vann noen minutter.

Varm opp eddik, vann, sherry, laurbærblad og 125 g av honningen, hold under 40 grader så bevares honningens smak og helsegevinst. Legg i løken og la vannet varmes opp igjen. Kjøl av og sett i kjøleskap.

Når avkjølt, bland inn resten av honningen, salt, pepper og dill.

TIPS: Perfekt til grillpølser. Lagres i lukket glass i kjøleskap. Deilig å mikse inn sennepskorn om du ønsker relishen litt sterkere.

Flere oppskrifter