Ramsløkpesto

Ramslokpesto Ren Mat Lotte Shephard

Ramsløk er noe av det beste vi vet, og den kan brukes på utallige måter, den kan fermenteres, syltes, brukes i suppe, sauser, salater og de kan tørkes. En pesto er heller ikke dumt, her har vi laget en på pinkjekjerner og en på solsikkefrø. Nøkkelen til en god pesto er å riste pinjekjernene eller solsikkefrøene først, og litt ekstra godt med parmesan. Ramsløk plukkes når bladene har fått litt størrelse om våren, skjær helst over stilk slik at du ikke får med rot, og la mye stå igjen til nestemann. Sjekk gjerne Artsdatabanken for ramsløksteder. Ramsløk må ikke forveksles med den giftige liljekonvallen. Lukter den ikke løk, slik ramsløk gjør, og har to blader på samme stilk er dette liljekonvall, som også har stivere blader enn ramsløk.

1 dl pinjekjerner/solsikkekjerner
2 dl ramsløk
1 dl god kaldpresset olivenolje
2-3 ss parmesan
½ sitron, saften
salt, en klype

  • Start med å skylle ramsløken og la de renne av seg eller tørk av overflødig vann.
  • Rist pinjekjernene eller solsikkefrøene raskt i pannen.
  • Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og smak til med salt.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du bruke enten stavmikser eller morter – det lønner seg da å klippe eller rive opp ramsløken først.
  • Vil du oppbevare over tid, ha på kokte glass og hell over olivenolje. Sett på lokk og oppbevar mørkt og kjølig. Kan oppbevares i lang tid, så lenge det er lufttett og helt rene glass.

Flere oppskrifter