Tips til reinsdyr

4-8 pers
Reisdyrsteik

Kjøp gjerne en surret reinsdyrsteik, men klipp av nettet når du kommer hjem, legg den på fjølen og del den i sine naturlige stykker. Dette er låret på dyret, og hvert stykke har sin individuelle struktur og mørhet. Steker du hele steika, blir ofte midten for rå, hvis du skal unngå å steke den for mye. Mye smartere å dele den i sine enkelt faktorer og steke stykkene individuelt. Gå etter med fingrene (rene!), og kjenn hvor kjøttet naturlig deler seg. Bruk kniven der det er nødvendig. Da vil du ende opp med tre-fire små steker. 

Surr disse i meierismør i jerngryte. Snu dem så alle sider blir stekt. Dette tar ca. 5 minutter for de minste og 10 minutter for de største. Ta ut de mindre stykkene og stek videre på de største. 

Sett så den varme jerngryten, med lokket på, inn i kald stekeovn og la den stå der til du kommer hjem fra jobben. Gjør resten av måltidet klart og stek opp igjen stykkene i 10-15 minutter på platen. La kjøttet hvile ca. 15 min før du skjærer tynne skiver. Saften som ligger igjen i gryten kan du bruke som kraft til en god saus. Ved denne behandlingen vil du oppdage at kjøttet, alle delene av låret, er mørt som bare det og fint og rødt i midten.


Denne stekingen er ikke å anbefale hvis du ikke vet hvor kjøttet kommer fra. Ved denne behandlingen har nemlig eventuelle bakterier best sjanse for å overleve. MEN, reinkjøtt er antagelig noe av det reneste kjøttet du spiser. Hvis dette skulle være "farlig" – hva skal vi da si om alt annet kjøtt vi spiser – halvstekt?


Flere oppskrifter