Rabarbrais
6-8 pers
Isen er uforskammet god, det fete og det syrlige utgjør en helt ideell kombinasjon. For dette er iskrem, i ordets rette forstand. Det tar egentlig ikke lang tid å lage god is, men gjør du det over et par dager blir resultatet bedre.
3 stilker rabarbra
1 dl vann
1 ½ dl rørsukker
- Del rabarbraen i biter som du koker møre i vann og sukker. La dette stå i kjelen til neste dag. Kan godt stå et par dager.
1 vaniljestang
4 dl melk
3 dl fløte
5 eggeplommer
2 dl sukker
- Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha disse, stangen, melk og fløte i en kasserolle og kok opp.
- La det stå og avkjøle seg litt mens du pisker eggeplommene og sukker til en luftig eggedosis.
- Hell fløteblandingen i tynn stråle i eggedosisen mens du pisker. Heller du forsiktig vil mesteparten av vaniljen bli liggende igjen i bunn og du slipper å sile. Ta ut stangen.
- Hell alt tilbake i kjelen og varm opp under omrøring til kokepunktet, ca. 85 grader. Siden det er egg i må ikke blandingen koke.
- Ha det over i en bolle og sett kaldt. Den kan med fordel stå til neste dag.
Dag 2
- Varm opp rabarbraen, sil fra bitene og kok inn saften til litt rennende sirup.
- Avkjøl denne og bland den i melkeblandingen før du har det hele i en ismaskin, eller fryser den i bollen. I så fall må du røre i bollen noen ganger mens den fryser inn for å få en myk og smidig is.