Potetlomper

potetlompe

Mange lompeoppskrifter innholder kun poteter, mel, salt og vann. Ågots lomper med smør, rømme og fløte gir lomper med ekstra god smak. Luksuslomper! 

Kunsten å få til en god lompedeig er erfaringsbasert kunnskap. Det må øves. Det blir sagt om de gamle bakstedeiene at de hadde et øye på hver fingertupp. For de av oss som ennå har blinde fingre, er det greit å vite at det overordnede målet med enhver bakst er å bruke minst mulig mel. Jo mer mel, jo tørrere lomper. Du må ha akkurat nok fuktighet, og akkurat nok mel, for at deigen skal henge sammen og bli smidig. Det er ikke enkelt å lage en god grunnoppskrift for potetlomper. Konsistensen på poteter og mel varierer. En og samme potetsort kan oppføre seg ulikt, alt etter hvor lenge, og hvordan den er lagret. Melet vil variere med utmalingsgraden på mølla, samt med jordsmonn og klima der kornet er dyrket. Ågot har gitt oss en oppskrift vi kan ta utgangspunkt i. Del på to eller fire hvis du vil lage mindre porsjon:

4 kg potet
3 dl kremfløte
3 dl seterrømme
2 strøkne ss salt
50 g smeltet smør
½ dl vann eller melk
2 toppede ss hvetemel
ca. 5 dl hvetemel

  • Kok potetene med skall kvelden i forveien så de rekker å kjøle seg ned før baking. Skrell potetene mens de er lunkne. Sett potetene kjølig, og legg et tett lokk over så de beholder fuktigheten til neste dag. Det er fint å bruke store poteter når du lager lomper. De er saftige og raske å skrelle. 
  • Kjør potetene gjennom jernet med de fineste hullene på en kjøttkverner. 
  • Bland, rør, alle ingrediensene sammen og jobb inn resten av melet, ca 5 dl, i deigen etterhvert. 
  • Rull ut en stor leiv og stikk ut lompene. Har du ikke egnet instrument, lag en selv slik Ågot har gjort av et gammelt lokk eller skjevl ut en og en. 

Potetlomper på en hverdag

Som Ågot sier; bruk potetene du har til overs etter middagen og lag lomper til kvelds. Slik kan du lære deg kunsten –og holde den ved like. 

  • For å mose potetene kan du raspe dem gjennom et dørslag. Du trenger ikke å ha fløte og rømme i, men litt smør, og litt melk eller vann, har de fleste tilgjengelig. 
  • Hvor mye mel trenger du? Kjenn på deigen og skru på følsomheten i hendene dine. Rull ut små baller og kjevle lompene en for en. 
  • Stek dem raskt på høy varme i en tørr panne. 
  • Potetlomper er ferskvare og bør spises innen et par dager hvis de ikke fryses. 

TIPS: Potet og potet er ikke det samme. Tradisjonelt har mange forskjellige potetsorter vært brukt til lompebaking, og hver bakstedeie har sine favoritter. Generelt brukes oftest en tørrstoffrik sort – en melen potet.

Tre en ren, tynn nylonstrømpe stramt utenpå kjevlet (rutekjevle er å foretrekke). Det forhindrer deigen i å feste seg i kjevlet. Strømpen kan festes med en gummistrikk ved roten av hvert håndtak.

Tekst Silje Hegg  Oppskrift Ågot Storlid 

Flere oppskrifter