Moussaka

6 pers
Moussaka

Selv om vi er langt fra Hellas, turkist hav og kvaevinen Retsina, er en god Moussaka verdt tiden på kjøkkenet. Den inneholder dessuten mye god, ekte olivenolje som er sunt, og godt, norsk lam! Litt arbeid, så lag gjerne en stor porsjon og frys ned en ekstra form.

800 g malt eller finhakket lammekjøtt
3 store auberginer
3 store poteter
2 løk
5 hvitløkfedd
1 stor neve hakket bladpersille
2 dl vann 2 bokser grovhakkede tomater
1 ts rørsukker
1 ts eddik
4 ts grovstøtt pepper
1 ts kanel, stjerneanis og nellik
salt 
god jomfru olivenolje til steking, riklig

Hvit saus
5 ss Rørossmør
4 ss hvetemel
5 dl melk
havsalt
finrevet muskat, noen drag  
2 eggeplommer
3 dl revet Manchego eller annen hard gul ost

  • Skjær aubergine i skiver og legg dem tett på en stekeplate. Dryss over litt salt, legg tørkepapir over og under og sett et annet brett på toppen. La de ligge med press på i ca. 15 minutter. Ta bort papiret, ha over rikelig med olivenolje, og stek dem lysbrune på begge sider i varm ovn. De krymper, så du kan legge dem tett. 
  • Finhakk løk, hvitløk og persille og fres dette i jerngryte i rikelig med god olivenolje til det er blankt før du tar i fårekjøttet og steker til det blir brunt. Ha i eddik og krydder, som helst skal være støtt i en morter, ca. 4 ts til sammen. Får du ikke tak i malt fårekjøtt, finhakk noen skiver fra et lår. Stek og kok beina med for kraftens skyld, men ta dem ut før du legger kjøttet i formen. 
  • Hell over vann og tomat og la kjøttsausen småkoke på svak varme i 35-40 min. Smak til når den er ferdig kokt at den er tilstrekkelig krydret. 
  • I en ny gryte smelter du smør og rører inn mel. Spe med melk og la sausen koke inn litt på svak varme. Ha i halvparten av osten som skal smelte. Avkjøl noe og rør inn eggeplommer. Smak til med havsalt. 
  • I en ildfast form som rommer hele retten starter du med et lag poteter i tynne skiver. Hell over olivenolje og sett formen under grillen i ovnen til skivene er gylne. 
  • Ta ut formen og hell over kjøttsausen, så halvparten av skivene med aubergin, og så hvit saus. Legg over resten av auberginene og dryss over resten av osten. 
  • Stek formen på 225 grader i ca. 50 min. 
  • Server med en god gresk- eller tomatsalat til.

Flere oppskrifter