Mjødurt i glass og kopper
Blomstene har en mild mandelsmak, og kan brukes i kompotter, is, saft, geléer og syltetøy. Ved tørking avgir planten en sterk duft som minner om duften av nyslått høy.
Te av mjødurt
Ved fordøyelsesplager kan du prøve 3-4 teskjeer tørket mjødurt til 2 dl varmt vann.
- La teen trekke i 10 minutter før urten siles fra. Denne teen kan drikkes tre ganger daglig. Skal teen brukes mot diaré, bør styrken på teen være kraftigere, men mengden te kan være den samme.
- Flytende ekstrakt eller tinktur av mjødurt er en form for medisin som kan være fin å anvende ved revmatiske plager og hodepine. Kontakt lege hvis du tar andre form for medisin først, særlig blodfortynnende midler.
Saft av mjødurt
300 g friske mjødurtblomster
3 liter vann
2 kg rørsukker
2 ts sitronsyre eller saften av en sitron
- Kok opp blomstene i vannet, ta med så lite stilt som mulig, den smaker bittert, ta det av platen og la stå til avkjøling før du siler fra saften gjennom et klede. La stå til det har rent godt av seg.
- Kok opp saften med sukker og sitronsyre og hell på rene flasker. Avkjøl og sett kaldt.
- Saften må tynnes med vann, og det er godt med noen tynne skiver fersk ingefær i. Server den gjerne med masse isbiter og frisk mynte om du har. Lager du mye saft bør den fryses.
Tørket mjødurt
- Klipp av blomstertoppene og tørk dem i stekeovnen på ca. 50 grader natten over i en langpanne dekket med bakepapir.
- Bruk fingrene til å dra de tørre blomstene av stilken og lag en renne av papiret så du kan helle dem over på tette, rene glass. Du kan bruke dette til både rengjøring og smakssetting av desserter.