Suovas - lettrøkt reinhjerte

4 porsjoner
Suovas reinhjerte N Martinuzzi

Tradisjonelt tørrsaltes reinhjertet i ett døgn. Det blir veldig salt, som noen kan like, men i dag er det like vanlig å bruke saltlake, som i denne oppskriften. Da blir kjøttet mildere og mykere. Salting og røyking er gamle konserveringsmetoder, og du trenger verken å ha god råd eller god plass for å røyke selv. Røyka produkter fra butikken kan være tilsatt «røyksmak» i form av kjemikalier – så hvorfor ikke lære seg denne delikatessemetoden selv?

Det finnes mange måter å røyke på, denne oppskriften har vi fått av en venn i Gällivare, Sverige, der de har et tradisjonelt røykeri, med bål uten termometer. Stikkordet er lang røyking over svakt bål. Kraftig røyk gir mer intens røyksmak. Røyking med seljetre gir fin og mild smak. Bjørk gir kraftig smak, gran og furu har harpiks og giftig røyk.

For å lage ditt eget lille røykeri kan du bruke et lite skap og fyre med flis, du kan også bruke grillen. Strø fuktet flis over brennende/varmt kull. På gassgrill kan du pakke fuktet flis inn i aluminiumsfolie, gjerne dobbelt lag, stikk et hull på toppen og legg på rist i varm grill. Og husk at du kan røyke mer enn kjøtt; fisk, ost og grønnsaker kan prøves.

Oppskrift fra Elena Ivina

6 kg kjøtt
10 l vann
6 dl salt

  • Kok opp vann og salt, avkjøl.
  • Legg i kjøtt, og la stå i 36 timer.
  • Fyre tre-fire bål. Kjøttet røykes i 6-7 timer. Røyk det heller lenger og mildt over svakt bål fremfor kraftig bål.
  • La henge til tørk, eller spise eller fryse, eller steke!

Souvas kan serveres som forrett eller snacks sammen med rømmedipp og godt øl, men også kombineres med salat og brødskiver. Du kan også bruke kvannstilker og skudd fra strutseving for en aromatisk opplevelse.

Flere oppskrifter