Løvetann-fritters med urtemajones

4-5 porsjoner
C34 A2114 copy stort

Allergener: Melk, egg, gluten

Fritters

  • 2 ½ dl mel
  • 2 ½ dl melk
  • 1 stort egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts flaksalt
  • 20-25 løvetannblomster
  • olje til frityrsteking, f.eks. Helios økologisk stekeolje

Urtemajones

Urteolje:

  • 1 stor bunt urter, gjerne nesle, skvallerkål og gressløk
  • 3 dl solsikkeolje

Majones:

  • 1 egg
  • 2 ts sennep
  • 1 klype salt
  • 1 ts eplesidereddik
  • 2 ½ dl urteolje
  • ½ sitron, saften

Fremgangsmåte

Lag først urteoljen. Kjør urter og olje i en blender til du har en fin og jevn masse. Ha over i en kjele og varm til over 80 grader. Sil blandingen gjennom et sileklede og sett kaldt.

Ha egg, sennep, salt, eplesidereddik og urteolje i en høy smal kopp(som hører til stavmikseren). Sett stavmikseren i bunnen av koppen og sett i gang mikseren. Løft den sakte opp og ned i koppen til konsistensen er blitt tykk majones, og smak til med litt mer salt og sitronsaft. Oppbevar majonesen på et glass eller i en sprøytepose i kjøleskapet. Den holder seg 1-2 uker.

Plukk løvetannhodene rett før du skal bruke dem, hvis ikke rekker blomstene å lukke seg.

Legg dem i lettsaltet vann i 10-15 minutter. Slik blir du kvitt eventuelle pollenbiller eller andre insekter som kan befinne seg inne i blomstene.

Skyll av blomstene og tørk av dem i en salatslynge eller på et kjøkkenhåndkle.

Miks mel, melk, egg og bakepulver i en bolle.

Ha 3-4 cm med olje i en kjele og varm opp.

Hold løvetannblomstene etter stilkfestet med en stekepinsett eller lignende. Dypp dem i røren og legg dem over i kjelen med stilkfestet opp. Vent til de er gylne, snu dem og stek på andre siden.

Fisk dem ut og plasser dem på litt tørkepapir for å absorbere overskuddsfett.

Blomstene serveres med urtemajones. Du kan også bruke sursøt dipp eller aioli.

Flere oppskrifter