Løvetann-fritters med urtemajones
Allergener: Melk, egg, gluten
Fritters
- 2 ½ dl mel
- 2 ½ dl melk
- 1 stort egg
- 1 ts bakepulver
- 1 ts flaksalt
- 20-25 løvetannblomster
- olje til frityrsteking, f.eks. Helios økologisk stekeolje
Urtemajones
Urteolje:
- 1 stor bunt urter, gjerne nesle, skvallerkål og gressløk
- 3 dl solsikkeolje
Majones:
- 1 egg
- 2 ts sennep
- 1 klype salt
- 1 ts eplesidereddik
- 2 ½ dl urteolje
- ½ sitron, saften
Fremgangsmåte
Lag først urteoljen. Kjør urter og olje i en blender til du har en fin og jevn masse. Ha over i en kjele og varm til over 80 grader. Sil blandingen gjennom et sileklede og sett kaldt.
Ha egg, sennep, salt, eplesidereddik og urteolje i en høy smal kopp(som hører til stavmikseren). Sett stavmikseren i bunnen av koppen og sett i gang mikseren. Løft den sakte opp og ned i koppen til konsistensen er blitt tykk majones, og smak til med litt mer salt og sitronsaft. Oppbevar majonesen på et glass eller i en sprøytepose i kjøleskapet. Den holder seg 1-2 uker.
Plukk løvetannhodene rett før du skal bruke dem, hvis ikke rekker blomstene å lukke seg.
Legg dem i lettsaltet vann i 10-15 minutter. Slik blir du kvitt eventuelle pollenbiller eller andre insekter som kan befinne seg inne i blomstene.
Skyll av blomstene og tørk av dem i en salatslynge eller på et kjøkkenhåndkle.
Miks mel, melk, egg og bakepulver i en bolle.
Ha 3-4 cm med olje i en kjele og varm opp.
Hold løvetannblomstene etter stilkfestet med en stekepinsett eller lignende. Dypp dem i røren og legg dem over i kjelen med stilkfestet opp. Vent til de er gylne, snu dem og stek på andre siden.
Fisk dem ut og plasser dem på litt tørkepapir for å absorbere overskuddsfett.
Blomstene serveres med urtemajones. Du kan også bruke sursøt dipp eller aioli.