Løkurt: puré, pesto og dipp

LOKURT 2 FOTO LENE JOHANSEN

Løkurten kan brukes som hvitløk og ramsløk. Urten kan miste en god del smak under varmebehandling, derfor er et godt tips å lage en puré som du tilsetter helt mot slutten av koking eller steking. Puréen er et glimrende utgangspunkt for en enkel urtedipp og pesto. Les mer om løkurten her.

LØKURTPURÉ

  • Du kan lage en puré med kun løkurtblader, en nøytral olje og litt salt.
  • Denne puréen holder seg lenge i kjøleskapet, lengre enn pesto. Pass på å fylle på med olje jevnlig slik at puréen ikke tørker ut, det vil si at det alltid skal være et lite lag med olje over bladene. Denne puréen kan tilsettes som smaksforsterker i supper, sauser, dipper og ellers der du ville brukt ramsløk eller hvitløk. Løkurt mister mye smak ved varmebehandling, tilsett mot slutten av steke- eller koketiden.

LØKURTPESTO

  • Bruk løkurtpuréen som beskrevet ovenfor som base. Tilsett pinjekjerner eller nøtter som hasselnøtter eller valnøtter. Prøv gjerne en norsk, fast og smaksrik ost i stedet for parmesan (støtt opp om lokalmatprodusenter!). Salt og pepper etter smak. Kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin. Sjekk om du må tilsette ekstra olje.

URTEDIPP

et beger med Crème fraîche eller rømme fra Rørosmeieret
2-3 spiseskjeer med majones (gjerne hjemmelaget)
dijonsennep etter smak
finhakket fersk løkurt, eller 1-2 teskjeer med løkurtpuré (smak deg frem)
litt pepper etter smak

  • Rør alt sammen. La det gjerne stå en liten stund slik at smakene får blandet seg godt. Denne urtedippen passer godt til både grillede grønnsaker, kjøtt og fisk.

Flere oppskrifter