Lam på hyttetur
4-6 pers
Stekingen tar litt tid, ellers gjør denne retten nesten seg selv hvis du har stekeovn eller en god, varm grill med lokk – eller en haug med glør. Bruk en jerngryte som du setter inn i midten av varmen. Be slakteren dele lammesteken i grove biter, 8-12 stykker. Du kan også bruke bog og nakke, eller en blanding. Et rustikt festmåltid på 1-2-3!
1 stort lammelår i biter
rotgrønnsaker
krydderurter
2 dl vann
2 ss kejap manis
olivenolje
flaksalt
grovstøtt pepper
- Sett ovnen på 200 grader, varm opp grillen eller tenn bålet, enten i peisen eller ute.
- Legg kjøttet og grønnsakene, kutt dem litt opp hvis de er store, i en form eller gryte, ha over salt, pepper og olje og kejap manis. Bruk hendene til å surre det rundt så alt dekkes skikkelig. Ha rikelig med gode krydderurter over; dill, rosmarin, timian, persille – gjerne en blanding. Bruker du ovn, skru denne ned på ca. 140 grader.
- Hell over vann og sett det inn i varmen. Regn minst to times steketid, kan godt stå lenger. Sjekk at kjøttet slipper beina. Det skal være godt “kokt”, mørt og falle litt fra hverandre.
- Server gjerne bare med godt brød til eller nye poteter, og lag gjerne en rømmedipp til. Alle smakene passer godt sammen.
Rømmedipp
1 beger Rørosrømme
frisk mynte
finhakket persille
finhakket
gressløk
½ sitron
1 chili finhakket
et par klyper Maldonsalt og rørsukker
- Rør alt sammen og smak til om den er passe avbalansert med søtt, surt og salt.