Kraft av kyllingføtter

Kraft Av Kyllingfotter

KYLLINGFØTTER består stort sett av hud og bein og svært lite muskler, og kollagen i stort monn. Koker du kraft på føttene vil du ende opp med en stiv og næringsrik kraft. Har du bein fra en kyllingmiddag har du disse i gryta også. Du kan selvfølgelig trekke på en hel kylling, ta den i så fall opp etter en snau time og pill fra kjøttet som du kan bruke til mye annet. Legg skroget tilbake. Bruk en stor gryte og kok så det monner når du først er i gang. Skal du først begi deg inn i kraftkokingens verden er det lurt å anskaffe en liten plate som ikke koster stort, og gjøre kokingen utendørs. Finn et trygt sted på verandaen eller et annet sted under tak. De fleste har en kontakt på ytterveggen. Så fort vann og bein eller føtter er i gryta gjør det seg selv, så ingen kan påstå at de ikke har tid. Det tar ingen tid.

KRAFTBEIN trenger tid til å slippe ut gelatin i vannet. Derfor vil det ta fra to til tre dager å koke en god kraft, som skal putre på rundt 90 grader. Det kan ta en stund før kraftkjelen når denne temperaturen, da bør du være i nærheten og følge med. Er temperaturen for lav vil ikke gelatinet utvinnes. Hvis kraften fosskoker får du ikke like god nytte av kollagenet. Når du har funnet rett styrke på platen kan den stå i fred og ro et par døgn uten at du behøver tenke på den, annet enn å se innom og kanskje løfte litt rundt på innholdet, og ta vekk skummet, avfallstoff, som legger seg på toppen. Dette gjelder all kraft, men nå skal vi konsentrere oss om kyllingføttene som inneholder mer kollagen enn de fleste kraftbein. Har du en liten dæsj eddik i vannet trekker du også ut andre sunne stoffer, som mineraler. Ha på lokk, men la det være en liten sprekk så damp slipper ut.

NÅR KRAFTEN har kokt den tiden som er anbefalt tar du ut beina og lar kraften syde litt lenger uten lokk. Liten vits å fryse vann, så jo mindre mengde desto mindre plass tar det i fryseren. Sil gjerne kraften over i en annen gryte og kok den ned helt til en liter eller to hvis utgangspunktet var rundt 15 liter. Konsentrert er kraften super å lage gode sauser av, til supper sper du den med vann. Det anbefales også å drikke en liten kopp hver dag, i så fall tar du en liten klype flaksalt i og sprer med vann, så blir det buljong. Ikke mye, bare noen slurker, men jevnlig hvis du av helsemessig årsaker vil prøve dette for verkende ledd eller andre plager. Avkjøl kraften før du siler den over i fryseemballasje. Kald vil du se at kraften din blir helt stiv, og da putter du den i fryseren. Avkjøl gjerne i en langpanne og skjær ut terninger som du legger i en boks eller pose i fryseren.

Flere oppskrifter