Grønn garnityr eller Østens peanøttsaus?

Valget er ditt. Det heter ikke smøring for ingenting. Du kan også kalle det garnityr eller bare pesto. Målet er at smaken skal sive ned og inn i en allerede ren råvare. Resultatet kan ta deg til nye høyder, eller som her – dypt inn i norske skoger. Ved hjelp av eksotisk kokosmelk og peanøtter sendes du også til eksotiske øyer i det Indiske hav.
Allergener: Nøtter (pinjekjerner) og melk
Grønn fabel-pesto:
- Skvallerkål, gressløk, ramsløk og/eller kruspersille. Til sammen ca. 5 dl
- 2 ss pinjekjerner
- 1 dl olivenolje
- 50 g revet parmesan
- salt og pepper
- 1 ss honning
- 1 ss eddik/eplecidereddik
Fremgangsmåte
Vask urtene, la renne av seg i et dørslag, tørkepapir eller kjøkkenhåndkle, evt. bruk salatslynge.
Blend urtene, pinjekjerner, olivenolje og parmesan til blandingen er glatt og fin.
Ønsker du en mer kremaktig konsistens justerer du opp mengden revet ost.
Smak til med søtt og syrlig. Vi valgte honning og eddik. Blir blandingen for tykk tilsetter du mer olje.
Østens peanøttsaus:
- ½ stk gul løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 ½ ss smør
- 4 dl kokosmelk
- 5 ss peanøttsmør
- 1 ½ ts chiliflak (valgfritt)
- 1 ½ ts malt ingefær
- ½ ts salt
- saften fra en lime
- 2 ts honning
Fremgangsmåte
Finhakk løk og hvitløk.
Smelt smør i en tykkbunnet kjele på medium varme og surr løken og hvitløken i 3 – 5 minutter.
Visp inn kokosmelk og peanøttsmør. Kok i cirka 5 min.
Smak til med chili, ingefær og litt saft av lime.
Tips!
Kokosmelk kan inneholde tykningsmiddel som tas i bruk for å forhindre separasjon av kokosmelk og kokosfett. Spesielt lettprodukter inneholder disse stoffene. Velger du å riste produktet før bruk slipper du problemet og kan fint styre unna en rekke uheldige stabilisatorer.
Serveringstips!
Dekk gjerne bordet med små skåler med de ulike garnityrene slik at gjestene kan forsynes seg av mer. Den grønne varianten pyntes med ferske urter. Peanøttsausen toppes med finhakkede peanøtter. Garnityrene kan fint benyttes som pålegg på alminnelige brødskiver.