Gammeldags ertesuppe

8 pers
Ertesuppe

500 g gule, tørre erter
3-4 l vann
1 saltet (og røkt) svineknoke
4-5 gulrøtter
3 gule løk
1 liten sellerirot
2 laurbærblad
4 nellikspikre
frisk timian 
grovkornet pepper 
søt, sterk sennep 

Dag 1: 

  • Skyll ertene og legg dem i bløt over natten. Kok også på svineknoken dagen før. Legg den sammen med en løk delt i to, stikk inn fire nellikspikre, laurbær og pepper i en kasserolle og fyll opp med kaldt vann så det står godt over knoken. Kok opp og skum av. La dette småkoke i 2 til 3 timer. Sett gryten kaldt over natten slik at du kan løfte av fettlokket, om du vil. 

Dag 2: 

  • Sil fra kraften, kast løken, plukk kjøttet fra beinet og del det i biter. 
  • Sil vannet fra ertene og hell dem over i en stor gryte. Hell over kraften fra svineknokene, hell på mer vann om du synes det blir lite. Kok opp og la det småputre en times tid. 
  • Vask gulrøttene, skrell selleriroten, hakk dette og ha det i gryten sammen med et par kvister timian. Kok videre ca. 20 min. Ha i kjøttet, og smak til med salt, pepper og sennep. 
  • Server med godt flatbrød og en skål med sennep som hver kan ta i suppen etter egen smak. Pannekakeoppskrifter finner du her.
  • Vil du ha suppen litt tjukkere, kan du koke noen skrellete poteter i terninger sammen med ertene. For en mektigere og mer kjøttrik suppe, del opp noen gode, røkte pølser og ha i til slutt.

TIPS: Ertesuppen egner seg godt til frysing, så er du først i gang, lag nok og frys små porsjoner som er lett å varme opp for en rask og sunn middag. Fint å lage ertesuppe på høsten når de norske grønnsakene er på sitt beste.


Flere oppskrifter