Fermentert havregryn med honningfermenterte blåbær
Fermenterte grynsupper har vært mye brukt over hele verden. Fermenteringen hjelper til å bryte ned stivelsen i kornet, og enzymene hjelper oss å fordøye dem slik at vi lettere kan utnytte energien. Du kan bruke andre grynslag til dette som quinoa, hvete, spelt og rug. Honning inneholder en mengde gode bakterier og gjær som aktiveres ved å blande inn væske. Det har vært brukt til å fermentere frukt og lage mjød. Honning hjelper immunsystemet, senker kolesterol og bekjemper luftveisinfeksjoner.
Oppskrift av Kari Sommerseth
FERMENTERTE HAVREGRYN
2 dl havregryn
8 dl kokt avkjølt vann
4 ss upasteurisert yoghurt som fra Rawsome, eller plantebasert alternativ
- Legg havregryn på kokt avkjølt vann. La stå i ca. 24-40 timer.
- Kjør i blender og filtrer dette via en sil til et nytt glass.
- Varm væsken opp forsiktig til 80 grader og avkjøl så til 45 grader.
- Tilsett yoghurtkulturen og hell blandingen på et glass du holder varmt ved å pakke det inn med håndklær. La denne stå og fermentere minst åtte timer. Oppbevares i kjøleskap frem til bruk.
HONNINGFERMENTERTE BLÅBÆR
100 g økologiske norske blåbær
100 g rå økologisk honning
1 ss vann
evt. ringblomster eller andre urter for smakstilsetning
- Prikk blåbærene med en eggestikker og legg dem på et glass. Dekk med honning og rør inn 1 ss vann.
- Sett det til fermentering 5 dager og rist glasset hver dag. Ha på ringblomster og oppbevar det så kaldt frem til bruk.
SUPPEN
- Bruk havreyoghurten som den er, bland evt. inn blåbærhonning for sødme.
- Anrett den ved serveringen med honningfermenterte blåbær og evt. mynte, nøtter og ringblomster.