Fermentert gazpacho

4 pers
FERMENTERT GAZPACHO REN MAT

En enkel gazpacho som lages på forhånd. Den krever liten anretningstid før servering, og tilfører kroppen en bredde av ulike melkesyrebakterier fra grønnsakene. Suppen kan spises alene, eller sammen med mettende surdeigsbrød, sellerirotmos og klippfisk.

Oppskrift av Kari Sommerseth

600 g søte tomater
200 g gulrøtter
100 g selleristang
1 liten rødbete for farge
1 agurk
4 reddiker
1 rød paprika
timian, to kvister
basilikumblader etter smak
20 g havsalt
1 rød chili
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
2 ts hele pepperkorn
olivenolje

FERMENTERING

  • Vask og skjær grønnsakene til fermenteringen i skiver på 5 mm. Behold skallet på beten.
  • Legg dem på et glass, og dekk med kokt avkjølt vann med 30 ml salt pr liter vann. Når blandingen har fått fermentere en uke, kan du oppbevare den kjølig, eller bruke den fersk.

SUPPEN

  • Miks grønnsakene i en blender. Spe på med fermenteringsvæsken til ønsket konsistens og smak til med salt og olivenolje. Topp gjerne med skivede tomater og basilikum, og server med surdeigsbrød.

SERVERINGSALTERNATIV

For en fyldigere middag kan du servere den med klippfisk og sellerirotmos:

1 kg sellerirot
4 ss olivenolje
oliven etter ønske
klippfisk

  • Rensk og del opp selleriroten. Kok den i ca. tjue minutter, ta ut bitene og hell på olivenolje før de avkjøles. Kjør roten i en blender, jevn med kokevannet og bland inn olivenbiter. Følg instruksjoner på klippfiskpakken angående utvanning og grill fisken. Server pureen på ristet brød og legg på grillet klippfisk. Topp med olivenolje og oliven.

Flere oppskrifter