Godt tilbehør

4 ->
Banner Lag Saus Selv

Mye mat løfter seg flere hakk med en god saus til. Enten den er hvit og mild, eller mørk og hot. Det meste fås på flasker og tuber – men som med det meste annet, lager vi det aller best selv! Ikke er det vanskelig, og bonusen er at vi da vet hva sausene inneholder når vi lager dem fra bunnen.

CHILISAUS
Sjekk hvor sterke chiliene er. Er de krutt, kan du erstatte noe med paprika. Men litt sterkt skal det være. Sausen passer til kylling, fisk, sjømat, vårruller eller nudelsalat. Den ferdigkjøpte inneholder mye sukker og fem forskjellige E-stoffer. Her har du bedre kontroll over hva du dypper vår- og sommerrullene i. Oppskriften gir ca. 3 dl saus. Du kan gange opp hvis du vil lage mer. Sausen holder seg noen uker i kjøleskapet.

1 ½ dl epleeddik
2 dl agavesirup
3 dl vann
3 ss asiatisk fiske- eller østerssaus (ikke øko)
1 ss ketjap manis (ikke øko)
4 hvitløkfedd, finhakket
4 røde chili, finhakket med frø
1 stor sjalottløk, finhakket
1 ss frisk ingefær, revet
1 ss maisstivelse

 • Ha alle ingrediensene, utenom maisstivelsen, i en gryte.
 • Kok opp og la blandingen koke til den er redusert til ca. det halve.
 • Trekk kjelen av platen, bland inn maisstivelsen utrørt i litt kaldt vann og kok forsiktig til den tykner.
 • Ha sausen over på et rent glass med lokk og oppbevar den kjølig. Rist glasset før servering.

MARINADE
Passer til all slags grillkjøtt, i tillegg til noe fisk også. La kjøttet marinere minst 1 time. Like før steking heller du over en god slump olivenolje og med rene hender masserer du denne inn i kjøttet sammen med marinaden. Liten vits å marinere i olje har vi hørt, det lukker visst porene for de andre smakene.

10 ss soyasaus
1 appelsin, saft av
2 ss epleeddik
4 ss worcestershiresaus, (ikke øko) (uttales; woustersås)
5 hvitløkfedd, finhakket
rød chili, finhakket
4 ss rørsukker/agavesirup
grovstøtt pepper

 • Ha alt i et syltetøyglass med tett lokk og rist godt. Lag den gjerne en dag før det skal brukes.

REMULADE
Passer til stekt fisk, særlig panert fisk, og ikke minst på en fiskeburger sammen med litt råkost. Er også godt til kald restemat av grillkjøtt. Lag en skikkelig god matpakke, biff og remulade-sandwich, og ta med på tur!

1 eggeplomme
2 ts god, sterk sennep
1 ½ dl nøytral olje
3 ss sylteagurker, finhakket
1 ss kapers, små
kruspersille, finhakket

 • Pisk eggeplommen med sennep og spe med oljen i fin stråle. Husk at olje og plomme må ha samme temperatur. Pisk for hånd, eller bruk en stavmikser.
 • Rør inn resten med en slikkepott og sett remuladen kaldt til du skal bruke den.
 • Smak til med salt og pepper, evt. litt revet pepperrot hvis du vil ha mer krutt.

GRØNN RØMMESAUS
Denne ”grønne” sausen passer veldig godt til en kald fiskepaté. Ellers til all slags sommermat, fiskekaker og særlig til rød og fet fisk. Prøv den til makrell. Da river du i tillegg i litt pepperrot.

1 beger Rørosrømme
1 dl majones
1 ts epleeddik
klype rørsukker og salt
persille, gressløk, dill, liten neve av hver

 • Rør sammen rømme og majones med sukker, salt og eddik.
 • Ha i finhakkete urter, rikelig! Minst en neve av hver. Rør forsiktig sammen, smak om den er passe avbalansert med salt, sukker og syre.
 • Lag den gjerne en stund før servering og sett den kaldt så lenge.

PESTO GENOVESE
Den beste pestoen får du i Liguria-området i Italia. Her dyrkes fantastisk basilikum, men det er det også noen økologiske leverandører i Norge som gjør! En god olivenolje er en viktig ingrediens. Du lager den i en matmikser på et par minutter, men aller best blir den hvis du bruker en stor morter. Pistasjnøttene gir en ekstra god smak. Rist dem litt i tørr panne for å få frem mer smak. Passer til tomatsalater, pasta og sammen med reker som tapas. Du kan også bruke skorpen på osten, kjør denne i så fall litt på forhånd i matmikseren før du har i resten.

3 hvitløkfedd
1 potte basilikum
pistasjnøtter, en neve
parmesan, en god neve
5 dl god olivenolje, ca.
salt og pepper
sitronsaft, en skvis

 • Ha hvitløk og basilikumblader i en morter eller matmikser.
 • Bland sammen til en masse.
 • Ha i ristede og avkjølte pistasjnøtter og støt/kjør videre til alt er knust før du har i olivenoljen til passe konsistens, ca. 3–4 dl, og osten.
 • Smak til med litt salt, pepper og sitron.

TOMATPESTO
Lag en stort glass og ta med på ferie. Det kan bli til mange gourmetmåltider; tapas, stekte poteter, du kan marinere kjøtt og surre pastaen i denne. Pestoen kan smaksette det meste.

250 g soltørkete tomater
1 rød chili
100 g parmesan
4 fedd hvitløk
5 dl god olivenolje

 • Ta hvitløk, parmesan, chili og tomatene i matmikseren og kjør til du har en jevn masse mens du langsomt heller i oljen.
 • Kjør til blandingen er jevn og fin. Ha i mer olje hvis du synes den er for tørr eller salt. Hvis tomatene ikke ligger i olje trenger du å tilsette mer olje så den ikke blir for salt. På Coop fant vi økologiske, tørre tomater til en fornuftig pris. Legg dem gjerne i oljen over natten før du kjører alt sammen i mikseren.
 • Du kan selvfølgelig ha pinjekjerner, persille eller andre friske urter i også, men med kun innholdet over holder den seg godt i lang tid.

Flere oppskrifter