Chili con lite carne

4 pers
Ch Con C

Det geniale med grytemat er at du kan putte det du har i den sorte gryten. Chili con carne kan være en inspirasjon, uten at vi slavisk må følge noen oppskrift. Dette er festmat til fire for en rimelig penge og du kan godt lage retten dagen før den skal spises og så varme den opp. 

1 stk entrecôte, ca. 350 g
1 dl rød quinoa
1 dl sorte belugabønner
2 bokser kidneybønner
1 stor, gul løk
3-4 stilker selleri
1-2 røde chili
1-2 hele fersk hvitløk
2 bokser eller beger tomater
1 laurbærblad
3 ss ketjap manis
2 bokser vann 
havsalt

  • Del kjøttstykket, med fettet, i tynne, små skiver. Varm opp olje og brun kjøttet et par minutter. Løft over på en tallerken. 
  • Ha i mer olje og hakket løk, chili og selleri. Stek gyllent før du har i grovhakket hvitløk. 
  • Ha i tomatboksene, skyll ut boksene med vann som du har i gryta sammen med ketjap manis (eller søt soya), sorte bønner og quinoa. La dette simre minst 45 min under lokk med laurbærbladet. 
  • Ha i kidneybønnene og kjøttet og la det simre minst 20 minutter til, gjerne lengre. 
  • Smak til med salt og sett på lokk til du skal servere. Ha over litt grovstøtt pepper. 
  • Server med en god, grønn salat, noen vil også ha ris til. Husk varme tallerkener!

Når du har i så mye annet i gryta får du et fullverdig måltid med lite kjøtt. De få, men gode bitene vi har i sørger både for smak og struktur. Det er viktig med litt tyggemotstand. Kjøttet behøver ikke være så fint som en entrecôte, men forsøk å finne noe godt storfekjøtt som har beitet mer enn å spsie soyafôr, helst med mye marmorering inni og fett utenpå. Bruk mindre chili hvis du tror det blir for sterkt for barn. Ønsker du vegetarvarianten kutter du ut kjøttet helt. Flere oppskrifter