Bønnepålegg
Bønner er allerede en viktig matvare, og utgjør 25 prosent av kostholdet i i-land, 75 prosent i u-land. Belgvekster kan også være en viktig matvare fremover, de kan dyrkes i tørre områder med næringsfattig jord, og de behøver forholdsvis lite vann. De er svært flerbruksvennlige, prøv for eksempel som pålegg på brødskiva.
350 gram kokte bønner
1 løk, finhakket
1 ts næringsgjær
1 ts allehånde
½ dl vann eller ½ sitron, saften av
½ ts chili (kan sløyfes eller erstattes med paprikapulver for fargen)
1 ss tahini
valgfritt: Tilsett gjerne soltørket tomat eller oliven om du ønsker mer tekstur i pålegget
- Kjør alle ingrediensene til en jevn blanding i en kjøkkenmaskin med knivblad.
- Pålegget kan spises som det er, eller bakes på samme måte som linseposteien. Deilig med persille på. Bønnepålegg kan du ha i kjøleskapet inntil en uke, eller du kan fryse den.
Her kan du lese mer om hvordan belgvekster er en viktig del av klimaløsningen og spiller en nøkkelrolle for matsikkerheten i verden; Nam-nam for helse og klima.