Blomkålburger med ertepuré og syltet rødløk

4 porsjoner
Ren Mat Blomkal Burger

Bare fargene her er så herlige at vi får vann i munnen! En dekadent burger med markant ostesmak og syrlig løk.

300 g gule linser, kokte
1 stor gul løk, finhakket
1 lite blomkålhode, i buketter
50 g brødsmuler
2 fedd hvitløk
½ dl kikertvæske/aquafaba eller ett egg
1 dl hvetemel
olje
salt og pepper
blåmuggost
smør eller olje til steking

ERTEPURÉ

350 g erter, frosne
1 stort fedd hvitløk, grovhakket
¼ sitron, saften av
½ dl olivenolje
en neve koriander (valgfritt)

SYLTET RØDLØK

3 rødløk i skiver
1 dl eddik
1 dl sukker
3 dl vann
smak etter ønske; hele pepperkorn, stjerneanis, laurbærblad

  • Start med rødløken. Kok opp vann, eddik og sukker og tilsett ønsket krydder. Når sukkeret har løst seg opp tilsetter du rødløken. Ta gryten til side og avkjøl. Ha løken over i rene Norgesglass og hell over lake til løken er dekket. Sett i kjøleskap og vent minst en halvtime. Løken holder seg lenge på glass om du bruker rent redskap når du forsyner deg.
  • Bland blomkålbukettene med løk, hvitløk, salt og pepper. Stek det i ovnen 20-25 minutter ved 180 grader, eller til blomkålen er mør.
  • I mellomtiden lager du ertepuréen: Varm ertene skånsomt, eller bruk dem rett fra pakken for en kald puré. Kjør erter, sitronsaft, hvitløk, salt, olivenolje og eventuelt koriander om du har i en kjøkkenmaskin eller stavmikser til pureen har myk og jevn konsistens.
  • Kjør linsene grovt i en mikser. Ha i blomkålbukettene, brødsmuler, mel og aquafaba/egg og bland til du har en jevn farse i mikseren.
  • Form deigen til burgere og stek i en stekepanne på middels varme til de er gylne på hver side. Dander i burgerbrød med en skive blåmuggost og salat på hver burger, og server sammen med ertepuré og syltet rødløk.
DRIKKETIPS Tørr sider er matvennlig. Balholms Sognefjord er laget med bitre epler, og byr på fyldig smak og bitter utgang. Den akkompagnerer blåmuggosten og den syrlige rødløken i denne retten. Passer også fint til kraftige kjøttretter.

Flere oppskrifter