Blodpudding med rug og rosiner
Mange tradisjonelle matretter handler om å utnytte alt på dyra man slakter. Tidligere har blodmat og innmat vært forbundet med slaktetida. I dag er det mulig å få tak i både blod og innmat frossent i velassorterte matbutikker, og dette kan i de fleste butikker skaffes på bestilling. Får du ikke tak i nok spekk eller nyretalg kan du spe ut med smør. Denne oppskrifta er lett bearbeida fra ei oppskrift fra boka Matskatter fra Nordland, Troms og Finnmark av Ardis Kaspersen. NB: Blod og innmat er lett bedervelig, vær derfor varsom og renslig. Er blodet tint, bruk det samme dag. Når blodpuddingen er stekt behandler du den som annen varmmat.
3 dl melk
100 g havregryn
80 g smør
150 g spekk eller nyretalg
80 g rugmel
60 g rosiner
100 g sukker
2 ts malt nellik
2-3 ts salt
5 dl blod
½ kålhode (tilbehør)
rørte tyttebær (tilbehør)
- Frossent blod og spekk/nyretalg tines langsomt i kjøleskap. Det gjør ingen ting om blod og innmat fortsatt er halvtint når det skal brukes, det er enklere å skjære opp spekk og talg mens det fortsatt er litt frossent.
- Bland havregryn, melk og smør i en kasserolle og kok opp. Sett ned varmen og kok til det er som en tjukk havregrøt. Avkjøl grøten.
- Kutt spekk eller nyretalg i små terninger. Bland grøten med rosiner, sukker, rugmel, nellik og salt, og vend inn spekk/nyretalg.
- Pisk blodet til det blir lysere i fargen. Bland grøtblandinga og blodet forsiktig sammen.
- Ha røra i former dekket med bakepapir. Blodpuddingen steikes i ovnen i vannbad, 180 grader i ca. 1 time. Test med en tynn pinne at puddingen er gjennomstekt. Spis blodpuddingen som den er, eller skjær den i skiver som varmes i steikepanne til den får steikeskorpe.
- Server med finrevet kål og rørte tyttebær.
Lager du blodpuddingen natten før, blir den fastere og lettere å skjære når den skal spises.