Biđus

4 porsjoner
Bidus N Martinuzzi

Biđus, eller Voessjeme-bearkoe, som den heter hos sørsamene, er tradisjonell festmat og brukes ofte til bryllup. Det finnes utallige oppskrifter og varianter – to biđus blir aldri like, heter det seg. Retten kan serveres med bare kjøtt, med potet og med rotgrønnsaker. Oppskriften har vi fått fra Máret Rávdná Buljo, som du kan møte i portrettintervjuet i Ren Mat nr. 38 Sápmi.

2 kg skavet reinkjøtt
vann, såpass at det dekker kjøttet
4-5 ss hvetemel, du kan også bruke glutenfritt mel
1 ss salt
4-7 poteter
1-3 gulrøtter
1 neve med goastebuoidi / tørket reinfett eller
1 tørket reinbein

  • Ha 4 dl kaldt vann i bunnen av gryta. Legg i reinkjøttet og mer vann helt til det dekker kjøttet. Bland i hvetemelet og skru på varmen. Rør i gryta til det koker opp. Dette for å hindre at hvetemelet synker ned og blandingen skiller seg, en slik biđus kalles for «vannbiđus».
  • La det småkoke mens du skreller poteter og gulrøtter. Tilsett grønnsakene.
  • Så skaver du reinfettet og tilsetter det i gryta. Hvis du bruker tørkede bein så koker du disse sammen med kjøttet fra starten av. Først nå har du i saltet, dette fordi tørket reinfett og bein kan være salte. Smak deg fram.
  • Biđusen er ferdig når potetene er kokt, reinskav trenger ikke å koke så lenge.

Biđus kan serveres med tradisjonelle samiske rotfrukter som kvannerot, rot fra harerug og borre. Tradisjonelt har en jevnet den med mel fra furubark. En kan prøve å bruke frø fra kvann for en mer autentisk opplevelse. På bildet er det servert med leibas – samisk tynnbrød.

Biđus kan også serveres med jubmo ved siden av, en grøt som kokes av stilker fra kvann og syregress. Den kan gjerne blandes med ferskost. Det hjelper på fordøyelsen av kraftig kjøttmat.

Flere oppskrifter