Østers ganger tre
Legger du østers rett på grillen åpner de seg selv, så slipper du den jobben. Etter at de har åpnet seg kan du ta maten fra skjellene med inn på kjøkkenet og lage mange smakfulle retter. Rå østers, "au naturel", smaksettes gjerne med sitron, tabasco, tomat eller eddik. De er fete, og trenger litt syre. Østers inneholder mye proteiner, vitamin D, B12, selen og folat så det er litt næring i hver bit. Det typiske for østers er mineralsmaken og smaken av salt sjøvann, som aller mest er tilstede i rå tilstand. Hjelp til å rydde det som er blitt en landeplage langs kysten, Stillehavsøsters, men husk å sjekke bkåskjellappen eller -telefonen og plukk helst de yngste, de med færrest årringer. (Ha prisen på østers i butikk i bakhodet når du går på jakt, så blir utbytte enda bedre!) De holder seg godt i kjøleskapet noen dager, men ikke legg dem på is, de skal ligge tørt og gjerne med litt press på for å hindre at de åpner seg.
RÅ ØSTERS MED JAPANSK VINAIGRETTE
1 sjalottløk
¼ hardt eple
1 ts frisk ingefær
1 ts rød chili
1 ss bladpersille
2 dl hvitvins- eller kirsebæreddik
4 ss soyasaus
1 lime, saft og skall av
1 ts rårørssukker
2 ss ekstra jomfru olivenolje
- Finhakk alt og rist det sammen i et glass med lokk.
- La stå en times tid før det serveres over rå eller grillet østers.
RÅ ØSTERS MED EDDIK
- Finhakk små sjalottløk og ha dette på et lite syltetøyglass med god rødvinseddik. Rist litt og la blandingen godgjøre seg før servering.
- Hell noen små skjeer over i det halve skallet der kjøttet ligger, og kvern ørlitegrann pepper over.
PANERTE ØSTERS
20-30 østers
2 egg
2 dl brødkrum
1 ss grovt
mel
salt og pepper
olje til steking
- Ha østersen i bollen med sammenpisket egg og la de bli godt dekket.
- Ha brødkrum, mel, salt og pepper i en plastpose, rist sammen og ha i østers.
- Rist dem litt rundt så de blir godt dekket, ta dem ut og legg dem til å tørke ca 30 min, kaldt.
- Stek raskt i en vid, stor panne med god, varm nøytral olje.
- Sitron til servering. (Du kan også servere en tartarsaus til. Prøv også å dyppe dem i tempura! Har du et stort stekebrett som du kan sette på grillen eller over propan, kan du lage god fingermat til mange ved å steke forskjellig sjømat på denne måten.)