Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
REN MAT NR 41 SPROYTEMIDLER BREDDE
Reportasjer

Kjemisk-syntetiske sprøytemidler: Det store eksperimentet

Hvordan påvirker rester av kjemisk-syntetiske sprøytemidler i mat helsen vår? Hva slags effekt har det på insekter? Og hvordan dyrke mat uten kjemisk-syntetiske midler? Dette forsøker høstutgaven av Ren Mat å svare på gjennom å snakke med bønder, forskere og andre fagfolk.

REN MAT BROKKOLI NADIN MARTINUZZI 40 254
Reportasjer

Mer norsk mat på norske fat

Å produsere og spise frukt og grønnsaker som er dyrket lokalt i Norge er bra for både helsa og miljøet. Det øker selvforsyningen og sørger for spredt matproduksjon og økt sysselsetting i distriktene. Hvorfor gjør vi da det totalt motsatte? Og hva kan vi gjøre for å snu denne negative trenden?

SKISSE3
Reportasjer

Sirkulær dyrking i midnattssol

Hvordan dyrke økologiske grønnsaker på et sted med en gjennomsnittstemperatur på ni grader i juli og midnattssol som får grønnsaker til å gå i blomst? Og hvordan kan arkitektur snakke samme språk som grønnsaker og være en del av en uendelig syklus?

Solhatt Froproduksjon 6
Reportasjer

Alltid beredt

Alle som har gått seg bort i en frøkatalog vet at det finnes et stort mangfold av sorter som vi ikke ser snurten av i en vanlig matbutikk. Hva med runde, gule agurker? Meterlange bønner, hvite gresskar og mais i alle regnbuens farger? Istedenfor å gå under radaren, kan de være heltene i fortellingen om verdens matsikkerhet?

Sander nordstuen gulrot
Reportasjer

Dyrk bedre, ikke større

På bare ti år forsvant halvparten av alle grønnsaksprodusentene i Norge. I dag sliter sektoren med høy risiko og lav rekruttering. Er stordriftsfordelene oppbrukt? Og hva med smådriftsfordeler – hvorfor snakker vi ikke mer om dem?

BIOTEST BILDE A foto Ulf Nilsson Fritidsodlingens Riksorganisation 2 jpg
Reportasjer

Giftig gjødsel?

Dette er historien om hvordan svært potente kjemisk-syntetiske sprøytemidler, brukt på konvensjonelle åkre i Europa ble ingrediens i økologisk plantenæring solgt i norske butikker – og hvordan det gikk til at en forbruker måtte gå i bresjen for å få de giftige produktene fjernet fra butikkhyllene.

FOTO Andreas Bastian Nordberg XT16651
Reportasjer

Værbitt oase

– I et land som Norge, fylt med små jordflekker og gamle småbruk, er scenen satt for å være selvforsynt med alt det som været tillater oss å dyrke selv. Og som vi har erfart her i Lofoten, nord for Polarsirkelen, er det en betydelig del av vårt kosthold, forteller Lisa Pliassova og Parsa Massahi fra markedshagen Polarhagen på Vestvågøy.

REN MAT 40 140 fersken BREDDE
Reportasjer

Sommerutgaven: Dyrk bedre!

Å produsere og spise mer lokal frukt og grønt er bra for både helsa og miljøet. Det øker selvforsyningen og sørger for spredt matproduksjon og sysselsetting i distriktene. Hvorfor gjør vi da det motsatte, og hva kan vi gjøre for å snu trenden, spør vi i sommerutgaven av Ren Mat.

Mario alvarez unsplash
Reportasjer

Fra linje til sirkel

«Waste is a design flaw» sies det i kretser som stadig vokser utover zero waste-bevegelsen. Samme prinsipp finner vi i naturen hvor alt er sirkulært – det finnes ikke avfall. Ligger løsningen på verdens utfordringer i vårt opprinnelige system?

Morsarven 1 Fem Generasjoner Kvinner
Reportasjer

Morsarven

Hvert år, når gresset har vokst seg langt og grønt, er det tid for hesjing. Da kommer hesjedronningene. I 70 år har mødre og døtre hesjet på gården i Arna.

REN MAT NR 39 FORSIDE NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Håp: Grobunn for en ny klimadebatt

Hva bør vi egentlig snakke om når vi snakker om klimakrisen? Vårutgaven av Ren Mat tar til orde for en klimadebatt som ser på det store bildet, og hvordan vi kan dyrke og spise verden bedre.

KLOVER harris vo tv 9 Em BJ1uk unsplash
Reportasjer

Hva bør klimadebatten handle om?

Bidrar klimaplanens ensidige fokus på klimagassutslipp til at vi mister det store bildet og med det gode løsninger? For er egentlig klimagassutslipp en god indikator på et bærekraftig landbruk?

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56